ŽENA KOJA JE IZMISLILA VEGETU: Ko je Zlata Bartl, koja je napravila začin koji obožavamo? (FOTO)

Zahvaljujući Zlatinom izumu, "Podravka" je postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvetao. A do svega toga ne bi došlo da te 1955. nije pao sneg u Zagrebu

  • 7

SNEG JE KRIV ZA SVE! Neverovatna priča o Zlati Bartl, ženi koja je izmislila "vegetu", postala je pravi hit na društvenim mrežama.

Zlata je rođena u februaru 1920. u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, gde je i završila građansku školu i gimnaziju.

Igrom slučaja, 1955. našla se u Zagrebu, a veliki sneg zavejao je sve puteve u Jugoslaviji. Zbog zavejanih puteva, dugo nije mogla da se vrati u rodno Sarajevo.

Provodeći vreme u zavejanom Zagrebu, Zlata je pokušala da nađe posao. Prijavila se na oglas za hemijskog tehničara u "Podravki" i bila je primljena.

S vremenom je napredovala, i već sledeće godine otišla je u Koprivnicu i započela istraživački rad u Podravkinom centru. Godine 1959. smislila je i napravila začin koji do tada u svetu nije postojao. Nazvali su ga "Vegeta 40", a kasnije je ime promenjeno u samo "Vegeta".

U to vreme, živela je u skromnoj fabrici u Koprivnici zajedno s kolegama, delivši s njima jedan obrok dnevno. Ulice su bile blatnjave i grad je bio nerazvijen. Sve je bilo teška improvizacija - ivice kesica za ambalažu su lepili peglama koje su pozajmljivali od žena iz okolnih kuća.

"Vegeta" je preko noći postala neverovatno popularna u celoj Jugoslaviji, a zatim je počela da se širi i u okolnim zeljama. Danas se "vegeta" prodaje u više od 40 zemalja sveta na svim kontinentima.

Zahvaljujući Zlati i njenom izumu, "Podravka" je s ovim svojim najprodavanijim proizvodom postala globalna kompanija, a siromašan gradić Koprivnica je procvetao. Više od 50 kompanija širom sveta je pokušalo da iskopira ovaj začin svojom verzijom "zamene".

Zlata je u ranoj mladosti imala ljubav koju nikada nije prebolela, i kasnije se nikada više nije udavala. Umesto toga, posvetila se naučnom radu.

- Čitavog života sam sanjala da stvorim nešto što će biti korisno. Volela sam puno da učim, čitam i proučavam neke stvari koje nisu bile u mom fahu, pa i po cenu neprospavane noći - govorila je Zlata.

Zlata Bart dobila je razna odlikovanja i priznanja: trg u Koprivnici, park u Zagrebu, spomen-sobu u "Podravki", proglašena je počasnom građankom Koprivnice (tek 2006. uz Alojza Mocka i Žarka Dolinara), dobila je nagradu "Večernjeg lista" za životno delo i mnoge druge nagrade.

Umrla je 2008. godine u 88. godini života.

Danas postoji fondacija "Zlata Bartl" koja svake godine daje istoimene stipendije najtalentovanijim studentima za podršku naučno-istraživačkih radova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    1. jul 2013 | 15:44

    Sigurno da tada nije imala zle namere, ali laboratorijski testovi na pacovima su pokazali da mononatrijum glutaminat, glavni sastojak vegete izaziva fizicke rupe u mozgu pacova. Ne u pamcenju vec u mozdanom tkivu

  • Miki

    1. jul 2013 | 15:19

    Otrov koji je kancerogen. Monosodium-glutamanat je jedan od sastojaka vegete.

  • Konan

    1. jul 2013 | 18:10

    Leba i masti pa potrusiš malo vegete i aleve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA