IZLAZE IZ KRIZE: Grčka leži na zalihama zlata!

Procenjuje se da Grčka ima zalihe zlata veće od osam miliona unci, ukupne vrednosti oko 11 milijardi dolara

  • 3

Grčka možda jeste najzaduženija država u Evropi, ali na njenoj teritoriji leže najveće zalihe rude zlata na starom kontinentu.

Kanadska kompanija "Eldorado" spremna je da uloži više od milijardu američkih dolara za iskopavanje rude i otvaranje više hiljada radnih mesta, prenosi "Blumberg".

Procenjuje se da Grčka ima zalihe zlata veće od osam miliona unci, ukupne vrednosti oko 11 milijardi dolara. To bi pretvorilo ovu, krizom okovanu državu, u najvećeg proizvodača zlata u Evropi, a do sada je već otvoreno 1.500 radnih mesta.

Problem je u tome što je ruda previše raštrkana, u nekim slučajevima i do manje od jednog grama na tonu zemlje, što zahteva masivna iskopavanja.

Toliko teške mehanizacije usred predivnih šuma dovelo je do mini rata sa lokalnim stanovništvom.

- Do sada se ovde radilo o iskopavanju najviše 400.000 tona godišnje. Sada oni govore o 9,5 miliona tona godišnje, što je nešto sasvim drugo - navodi protivnik iskopavanja Janis Deligiovras, prenosi portal Seebiz.

Strahovi su rezultirali otvorenim sukobom. Prošle godine u februaru desetine ljudi spalile su kancelarije i vozila Eldorada, uz štetu od nekoliko miliona dolara. Od tada su se nekoliko puta vraćali, preteći radnicima, pa je rudnik stalno pod obezbeđenjem policije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Burgija

    1. jul 2013 | 12:00

    Cim je sranje u nekoj drzavi, znaci da ima prirodna bogatstva. "Zavadi pa vladaj", uvek ce biti tako.

  • Ivan

    1. jul 2013 | 16:57

    Ko o cemu vojnik o skracenju, kurva o postenju a siromah o iznenadnom dobitku!

  • Vlada

    1. jul 2013 | 16:30

    Hahahaha kakva bajka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA