Požarevac bez javnog toaleta, stambeni ulazi, podrumi i garaže služe kao WC!

Ideja da se u centru grada izgradi javni WC, u Požarevcu postoji već godinama, ali do danas nije realizovana, iz nepoznatih razloga

  • 4

Iako je uriniranje na javnom mestu prekršaj koji se novčano kažnjava, komunalna policija do sada nije podnela nijednu prijavu.

Ideja da se u centru grada izgradi javni WC, u Požarevcu postoji već godinama, ali do danas nije realizovana, iz nepoznatih razloga. Sredstva za njegovu izgradnju ranije su planirana u godišnjem budžetu, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Građanima i onima koji dolaze sa strane, na raspolaganju je jedino WC na zelenoj pijaci "Krug", ali on je otvoren samo dok radi pijaca, nakon čega se zaključava.

Osim toga, u nesređenom je stanju, pa ga mnogi zaobilaze u širokom luku. Cena za njegovo korišćenje je 20 dinara, što je brojnim prodavcima na ovoj pijaci, na kojoj svakodnevno borave desetak sati, priličan izdatak, pa se neki od njih snalaze na alternativnim lokacijama.

- Pošto nekoliko puta dnevno koristim ovaj WC, mesečno za to moram da izdvojim oko 1.200 dinara. Međutim, ima i onih prodavaca koji ne žele da plaćaju, već kao WC koriste prostor između garaža, u blizini pijace – kaže Stanoje Marinković, prodavac na zelenoj pijaci.

Zbog nedostatka javnog toaleta u gradu, najviše trpe stanari zgrada u centru, jer njihovi ulazi i prostor između garaža služe prolaznicima kao WC.

Uriniraju kod ulaznih vrata ili u podrumskim hodnicima, jer tamo retko silazimo. To rade i između naših garaža, pa decu moramo da opominjemo da se tokom igre nikako ne zavlače na ta mesta – žali se Verica Janković iz stambene zgrade u Ulici 15. oktobar, u najužem centru grada.

Osim ulaza u stambene zgrade, često su na meti i gradski park, zadnji deo Centra za kulturu, pasaž kod samousluge "Union MZ" i prostor iza nekadašnje robne kuće "Beograd".

Iako je uriniranje na javnom mestu prekršaj za koji sledi novčana kazna, komunalna policija do sada nije podnela nijednu prijavu. U Gradskoj upravi su još pre dve godine najavili da će se javni WC naći u sklopu spratne javne garaže, ali ona do danas nije izgrađena.

Iako Braničevski okrug već godinama najveće nade polaže u turizam, javni WC, osim Požarevca, nema ni ostalih sedam opština ovog okruga. Zbog toga turistima kao jedino rešenje preostaju toaleti u restoranima i kafićima, koji mogu da se koriste samo ako se u njima prethodno naruči piće ili hrana.

(D. K.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    1. jul 2013 | 14:04

    Beograd ima javne WC-e pa ljudi i dalje mokre i kenjaju gde stignu....

  • Filip

    1. jul 2013 | 14:49

    Ja zivim kod Kalenic pijace,pa vi ne mozete da zamiskite sta je po okolnim ulicama. U Kursulinoj izmedju svakog parkiranog auta su govna,ulazi svih zdarada su zapisani uzasan smrad se oseca. Ko je nadlezan za to?! Resite to pod hintno

  • Alex

    1. jul 2013 | 15:03

    Komunalna policija haha. Jedino sto rade je da te jure kada kolima pristanes na 2 min da se sklonis a to sto je oko kalenica sve usrano i zapisano to njih bas briga. Sramota je to za bilo koji grad u srbiji a kamoli za sam centar beograda. Mnogo se lepo predstavljamo turistima a mi koji tu zivimo idemo zapusenog nosa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA