Neizlečivo bolesnoj Andrijani (11) pomaže ceo Paraćin!

Na Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu preživela je pet operacija, ali se tumor proširio na moždano stablo i više ne može da se operiše

  • 2

Andrijana ima neoperativni kancer na mozgu i potrebna joj je celodnevna nega, a njena porodica je bez prihoda. Zahvaljujući akciji koju je pokrenulo udruženje građana "Pokret dostojanstvenih", Andrijana će dobiti sobu, a rođeni ujak stalni posao.

Ima samo 11 godina, a od rođenja bezuspešno se bori sa zloćudnim tumorom na mozgu. Na Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu preživela je pet operacija, ali se tumor proširio na moždano stablo i više ne može da se operiše. Godinama je prikovana za krevet, nema kontrolu govora, ne može sama da se kreće i govori.

Sa porodicom, bez ikakvih prihoda osim 8.500 dinara za tuđu negu i pomoć, ko zna kakva bi bila njena sudbina da udruženje građana "Pokret dostojanstvenih" nije pokrenulo akciju za pomoć.

Zahvaljujući dobrim ljudima i ustanovama koje su se prve odazvale, Andrijanina majka Ivana (28), jedva desetak kilograma teža od svoje devojčice, ne mora svakog jutra da strepi da li će imati čime da joj pripremi doručak. Sada imaju za osnovne stvari za život, hranu i pampers, ali je organizator akcije odlučio da učini mnogo više.

- Kuća je bez tekuće vode, nema kupatilo, a mala Andrijana nikada nije imala svoju sobu, iako zbog bolesti, četiri zida nikada nije napustila. Alarmirali smo celu lokalnu zajednicu. Opština nam se pridružila, a grupa "Bon ami" održala je humanitarni koncert. Sav prihod od karata koje su koštale simboličnih sto dinara usmeren je na renoviranje sobe za Andrijanu. Kupatilo smo već napravili i opremili, a uspeli smo parama od koncerta da kupimo nameštaj za sobu – kaže Vesna Živanović, predsednica Pokreta i inicijator akcije.

Kuća nije imala vodovodne instalacije, kanalizaciju i septičku jamu, pa i to treba završiti, a mesna zajednica uz pomoć JP "Vodovod" obećala je da će se postarati da porodica dobije besplatan priključak na mrežu.

Prema rečima Živanovićeve, Andrijana dobija samo 8.500 dinara naknade za tuđu negu, pa joj Centar za socijalni rad sada priprema dokumentaciju da ponovo izađe na komisiju.

Paraćinski SZR "Zlatni delišes" pomogao je tako što je obezbedio posao za rođenog ujaka devojčice, koji je već svaki svoj dinar zarađen nadničenjem namenjivao Andrijani.

Ipak, do njegove plate još je daleko, a za svakodnevni život i za okončanje radova na kanalizaciji i dalje nedostaje novac.

Pomoć u bilo kom iznosu moze se uplatiti na tekući račun Andrijanine majke Ivane kod KBC banke. Račun je 115-4400100012009-91.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TODE

    1. jul 2013 | 21:57

    Ajde tajkuni pokažite se u ovakvim situacijama pa budite malo humani i dajte malo svoje 'pošteno' zaradjene pare ovoj porodici kad već država ne može da im pomogne više,to je ona ista država koju ste vi pokrali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA