HONGKONG: Građani protestovali protiv vlasti, nosili maske sa likom Snoudena! (FOTO)

- Glavni cilj okupljanja je bio da se zatraži istinska demokratija i pozove Leung Čun Jing da podnese ostavku - rekao je Džeki Hung iz Fronta za ljudska prava koji je bio organizator marša

  • 0

Desetine hiljada demonstranata od kojih su neki nosili britanske zastave i maske sa likom Edvarda Snoudena, marširalo je danas po tropskoj kiši u Hongkongu, protestujući protiv lokalnih vlasti i tražeći opšte pravo glasa, na 16. godišnjicu povratka pod kineski suvernitet.

Tokom dana tropska oluja donela je obilnu kišu i snažan vetar, tako da je broj učesnika sada već redovnog godišnjeg okupljanja bio manji od očekivanih 400.000.

Na maršruti demonstranata, koji su išli od Viktorija parka do centralnog distrikta grada s oblakoderima, viđeni su kišobrani i transparenti s porukama "Demokratija sada" i "Dole s Komunističkom partijom Kine".

Šačica demonstranata sukobila se s policijom, ali nije bilo ozbiljnijih problema, dok su znatiželjni turisti, uglavnom iz Kine, posmatrali protest.

Jutros je u Hongkongu svirana nacionalna himna Kine dok su državna i zastava Hongkonga podignute ispred Kongresnog centra, obeležavajući prenos suvereniteta nad gradom sa Britanije na Kinu 1997. godine.

Mali, ali bučan protest u blizini mesta ceremonije održali su demonstranti koji su palili fotografije izvršnog šefa Hongkonga Leung Čun Jinga, za koga kritičari kažu da je kriv zbog ulagivanja Pekingu.

Sve veći jaz u primanjima i skok cena nekretnina, takođe je doprineo da demonstranti pokažu nezadovoljstvo nepopularnim šefom grada.

- Glavni cilj okupljanja je bio da se zatraži istinska demokratija i pozove Leung Čun Jing da podnese ostavku - rekao je AFP-u Džeki Hung iz Fronta za ljudska prava koji je bio organizator marša.

Pred protest, istraživanje Univerziteta Hongkong je pokazalo da je samo 33 procenata stanovnika grada izjavilo da je ponosno što su državljani Kine. To je najmanji nivo od 1998.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA