AFERA NA POMOLU: 13 banaka tajno sarađivalo!

Banke među kojima su "Sitigrup", "Dojče banka", "Goldman Saks", "JP Morgan" i "Morgan Stenli" navodno su sarađivale da bi zaštitile svoj profit od derivata kojima se trguje na berzama, što predstavlja kršenje antimonopolskih propisa Evropske unije

  • 1

Evropska komisija je saopštila da je pokrenula istragu zbog sumnje da je 13 vodećih investicionih banaka u svetu tajno sarađivalo.

Banke među kojima su Sitigrup, Dojče banka, "Goldman Saks", "JP Morgan" i "Morgan Stenli" navodno su sarađivale da bi zaštitile svoj profit od derivata kojima se trguje na berzama, što predstavlja kršenje antimonopolskih propisa Evropske unije.

Preliminarni rezultati istrage pokazali su da su banke nezvanično sarađivale u cilju blokiranja trgovanja na berzama, kao i pokušaja berzi da ponude transparentnije cene finansijskih proizvoda kao što su kreditni derivati, prenosi agencija AP.

Komisija je o rezultatima istrage obavestila finansijske institucije koje se sumnjiče za nezakonite poteze i banke sada imaju rok od 30 dana da odgovore na optužbe. Komisija će potom prosuditi da li su kompanije prekršile antimonopolske propise, pre nego što razmotri eventualne kaznene mere, uključujući novčane kazne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    1. jul 2013 | 20:45

    Банке уживају скоро па тотални имунитет и изнад влада и држава су. Иначе актуелна криза је изазвана од њих, где су баснословно увећали профит. У САД и ЕУ на најважнијим функцијама су кадрови Голдман Сакса... Удружени пљачкашки подухват на планетарном нивоу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA