STRAVA U DOMU ZA LICA OMETENA U RAZVOJU: Ubica šeta Kulinom!

- Mnogo čudnih stvari je bilo u tom slučaju, što navodi na sumnju da je bilo prikrivanja. Policiju nije obavestio niko iz Doma već Neurohirurška klinika u Nišu, narušeno je mesto događaja, jer su pre dolaska uviđajne ekipe korisnici presvlačeni, nameštani su kreveti tako da su tragovi uništeni - kaže direktor Doma za smeštaj odraslih lica

  • 0

Osoba koje je pre tri godine ubila štićenika Doma za smeštaj odraslih lica u Kulini Nikolu Gobeljića (15) i dalje je na slobodi.

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je obustavio postupak za izricanje mere bezbednosti prema Zoranu Živkoviću (21), takođe štićeniku ove ustanove, okrivljenom za ovo ubistvo, zbog nedostatka dokaza. Sudska odluka potvrdila je strahovanje uprave Doma da se pravi ubica i dalje slobodno šeta Kulinom.

Gobeljić je ubijen 17. oktobra 2.010. godine, kada ga je, kako se tada sumnjalo Živković, uzeo iz kreveta, i izbacio kroz prozor sobe. Dečak je pao sa visine od oko osam metara i zadobio teške telesne povrede usled kojih je preminuo u niškoj bolnici.

Protiv Živkovića je pokrenut postupak za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi koji je okončan rešenjem Apelacionog suda o njegovom obustavljanju a zbog nedostatka dokaza da je on izvršilac ovog dela.

Sud je odluku zasnovao na psihijatrijskom veštačenju okrivljenog koje je pokazalo da njegovo zdravstveno i mentalno stanje ne daje mogućnost da izvrši planirane radnje, koje su se sastojale u skidanju rajbera, otvaranju prozora, izbacivanja deteta, zatvaranja i stavljanja rajbera na prozor. Takodje, nekoliko svedoka je potvrdilo da je u vreme ubistva Živković bio u trpezariji na ručku a ne u sobi Gobeljića.

Goran Petković, direktor Doma u Kulini ubeđen je da je pravi ubica u Domu, te zbog straha za bezbednost 350 štićenika, zahteva da tužilaštvo ponovo otvori istragu o ovom događaju.

- Svako ko je ikada radio u socijalnoj zaštiti zna da osobe kao što je Živković nisu sposobne da urade sve ono što je bilo potrebno da bi došlo do ubistva. Međutim, ono što mene brine, je da ako nije on ubio Gobeljića, neko drugi jeste. Dečak je bio nepokretan, nije mogao da izvrši samoubistvo, neko ga je dakle bacio kroz prozor. Taj neko je i dalje tu, jer niko sa strane nije mogao da uđe u ustanovu i izvrši zločin. Mnogo čudnih stvari je bilo u tom slučaju, što navodi na sumnju da je bilo prikrivanja. Policiju nije obavestio niko iz Doma već Neurohirurška klinika u Nišu, narušeno je mesto događaja, jer su pre dolaska uviđajne ekipe korisnici presvlačeni, nameštani su kreveti tako da su tragovi uništeni. Zbog toga očekujem da tužilaštvo što pre ponovo otvori istragu o ovom slučaju jer ne želim da snosim odgovornost za eventualne nove incidente ovakve vrste. O svemu sam obavestio i resorno ministarstvo od kojeg očekujem uputstva šta mi je dalje činiti – ističe za naš portal Petković.

Telegraf rs. je pokušao da ovim povodom dobije izjavu portparola Republičkog javnog tužilaštva Toma Zorića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Porodica Zorana Živkovića najavljuje tužbu protiv odgovornih za njegovo trogodišnje maltretiranje.

- Odmah sam znao da on nije ubica jer on nije u stanju da tako nešto uradi. Pitao sam ga, da li je to uradio, on je tvrdio da nije a znam da ne ume da laže. Nakon svega, doveli smo ga iz Doma kući i i više ga nećemo vraćati. Ako treba, povešćemo sudski postupak kako bismo sina zadržali a tužićemo sve one koji su ga okrivili da je ubica – najavljuje Zoranov otac Slobodan. .

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA