VIDOVDAN 2012: Euleks kršio ljudska prava

U saopštenju Komisije Euleksa za razmatranje ljudskih prava navodi se da podnosioci žalbi nisu mogli da uživaju u svom pravu na poštovanje privatnog života koje garantuje više članova Evropske konvencije za ljudska prava i Međunarodne povelje o civilnim i političkim pravima

  • 2

Komisija Euleksa za razmatranje ljudskih prava jednoglasno je konstatovala da je tokom prošlogodišnjeg obeležavanja Vidovdana na Kosovu Euleks u četiri slučaja prekršio ljudska prava, time što nije obezbedio dovoljno resursa i time što nije obezbedio adekvatnu istragu i pravni lek.

Podnosioci žalbi tvrde da su bili žrtve napada, koji su između ostalog uključili bacanje kamenja i Molotovljevih koktela na maloletnu decu koja su putovala autobusima sa Gazimestana ka Gračanici po završetku ceremonija obeležavanja Vidovdana.

Komisija je, kako je saopšteno, utvrdila da Euleks nije dodelio dovoljno resursa kako bi obezbedio da kosovske vlasti i treće strane poštuju ljudska prava prilikom obezbeđivanja Vidovdanske svečanosti.

U saopštenju Komisije dodaje se da podnosioci žalbi nisu mogli da uživaju u svom pravu na poštovanje privatnog života koje garantuje više članova Evropske konvencije za ljudska prava i Međunarodne povelje o civilnim i političkim pravima.

Pored toga, Komisija je konstatovala da Euleks nije uspeo da sprovede detaljnu i adekvatnu istragu povodom tvrdnji o navodnim kršenjima ljudskih prava.

Komisija je naknadno zaključila da je podnosiocima žalbi uskraćen adekvatan pravni lek za kršenja njihovih ljudskih prava i donela odluku da je bilo kršenja njihovog prava na efektivan pravni lek.

Komisija Euleksa za razmatranje ljudskih prava na Kosovu zadužena je da razmatra žalbe pojedinaca koji tvrde da je došlo do kršenja njihovih ljudskih prava od strane osoblja Euleksa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    1. jul 2013 | 20:01

    И шта ће да буде? Да не мислите можда да ће боти нека санкција? Уосталом само њихово присуство је нелегитимно јер су ту да подржавају терористе и њихове акције. Наравно уз одобрење "жутих" и прећутну сагласност српског народа.

  • heisenberg

    1. jul 2013 | 19:31

    tuzba ajmooooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA