RASIPANJE PARA U POŽAREVCU: Kirija "pojela" 26 dvosobnih stanova!

Iz gradskog budžeta ove godine biće plaćeno čak 6,9 miliona dinara na ime zakupa poslovnog prostora u samom centru Požarevca, koji već 13 godina koriste službe Direkcije za izgradnju

  • 2

Iako Grad Požarevac poseduje 133 lokala, Direkcija za izgradnju već 13 godina je podstanar, što građane godišnje košta 60.000 evra.

Iz gradskog budžeta ove godine platiće se čak 6,9 miliona dinara na ime zakupa poslovnog prostora u samom centru Požarevca, koji već 13 godina koriste službe Direkcije za izgradnju.

Prema važećem deviznom kursu, to znači da godišnja kirija iznosi 60.000 evra ili 5.000 evra na mesečnom nivou. U poređenju sa trenutnim cenama stambenog prostora, za ovu sumu mogla bi se kupiti dva dvosobna stana u širem centru Požarevca.

Pošto se zakup celog sprata za Direkciju plaća od 2000. godine, krajem decembra ukupna plaćena kirija izneće 780.000 evra. Osim što je za ovu sumu mogla da se sazida višespratnica za Direkciju, računica pokazuje da je dosadašnja kirija "pojela" 26 dvosobnih stanova, kojima bi se zbrinulo isto toliko ugroženih porodica.

Ova kirija plaća se poslovnom udruženju "Agrosistem", vlasniku poslovnog prostora u spratnoj zgradi u Ulici Lole Ribara, u samom centru grada.

Kada je 2009. godine ovo poslovno udruženje zatražilo da se kirija poveća sa 5,5 na 7,5 evra po kvadratu, zbog inflacije, Gradsko veće na to nije pristalo, uz obrazloženje da je ona već ugrađena u rast vrednosti evra. Tek tada počelo se sa razmatranjem iseljenja Direkcije u neki od 133 gradskih lokala, ali nijedan od njih nije odgovarao zbog nedovoljne površine.

- Planirali smo da Direkciju preselimo u zgradu u kojoj se već godinama nalazi Klub Vojske Srbije, nekadašnji Dom JNA. Međutim, pošto je cena ove zgrade bila previsoka, čak 1,8 miliona evra, odustali smo od tog rešenja i odlučili da sačekamo da se ova cena smanji - kažu u Gradskoj upravi.

Grad je razmatrao i mogućnost da se Direkcija preseli u zgradu nekadašnje čuvene kafane "Stari bulevar", u čiju je adaptaciju uloženo 290.000 evra.

Međutim, odustalo se i od te ideje, jer je zaključeno da je njena površina od 250 kvadrata trostruko manja od prostora neophodnog za smeštaj svih službi ovog javnog preduzeća.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    2. jul 2013 | 14:18

    rasipaju pare a nemaju para za uniforme policiji I komunalnoj policiji, neko bi za to morao da odgovara krivicno jer namerno baca pare a sigurno I dobija proviziju od iznajmljivanja, sve dok se tako radi I posluje u pozarevcu nece biti prospekta svi ce pobeci u inostranstvo I bice grad pustosi je rniko normalan ne zeli da zivi u okolini gde ne postoji bolje sutra

  • strikla

    2. jul 2013 | 16:56

    Za sve ovo je kriv Sloba!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA