Struja u avgustu poskupljuje za 12 odsto

Poskupljenje električne energije u našoj zemlji potrošači mogu da očekuju od avgusta i to za 12 odsto. Domaćinstvima će račun biti veći u proseku za 420 dinara

  • 9

Domaćinstva u Srbiji bi "usijanu" cenu električne energije, koja bi trebalo da bude podignuta od deset do 12 odsto, mogla da dobiju tek na avgustovskim računima.

Iako je u proteklom periodu najavljivano poskupljenje struje od početka jula, ono je odloženo jer se kasni sa svim potrebnim procedurama između državnih preduzeća.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji za struju troši mesečno 3.500 dinara. Tako će najveći broj potrošača zbog avgustovskog poskupljenja morati da izdvoji još oko 420 dinara da bi platilo račun za kilovate.

Iz Ministarstva energetike kažu da je prvi rok za povećanje cene kilovata tek naredni mesec i da građani ne treba da strepe da će za julske komunalije dobiti "podgrejane" iznose električne energije.

- Cena ne može da se poveća retroaktivno. Kako je potrebno najmanje nedelju dana da se obavi korenspodencija između "EPS Snabdevanje" i Agencije za energetiku, a zatim i 15 dana da se obaveste potrošači, nov obračun bi, iako je očekivano ranije, mogao da startuje tek za mesec dana - kažu iz ovog ministarstva.

Novoformirano preduzeće "EPS Snabdevanje", koje je počelo da radi pre mesec dana, početkom ove nedelje dobilo i zvaničnu licencu za javnog snabdevača od Agencije za energetiku.

Ovo je bio prvi uslov bi da se ušlo u proceduru za poskupljenje kilovata za potrošače.

- Do kraja ove nedelje ćemo poslati predlog Agenciji za poskupljenje električne energije. Tek nakon njihove procene, može da se donese odluka o novoj ceni  - kažu u "Elektroprivredi Srbije".

Na formiranje javnog snadbevača čekalo se nekoliko meseci, jer, zbog unutrašnjih sukoba u "Elektroprivredi Srbije", nikako nije mogao da se zakaže upravni odbor ove firme.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    2. jul 2013 | 22:16

    A odakle da se placa vise???

  • BOSS

    2. jul 2013 | 23:14

    Bagro lopovska, pa jel vi mislite da je narod pun para kao vi, da mu se preliva? Pa odakle bre vise mislite da ljudi placaju harac, plate i penzije idu dole a cene namirnica i racuni gore

  • Vladan

    2. jul 2013 | 23:21

    Ok,tako cu i da vam placam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA