KAO MAČKA: Preživeo zolje, snajpere i torpeda!

Za samo četiri meseca učešća u ratu Jovanović preživeo napad zoljama i snajperima od strane pripadnika slovenačke teritorijalne odbrane, ali i napad torpedima od strane hrvatske vojske

  • 11

Marjan Jovanović (41) iz Pirota jedan je od prvih ranjenih pripadnika JNA u sukobima u Sloveniji, koji su ga zatekli kao redovnog vojnika-tenkistu JNA.

Za samo četiri meseca učešća u ratu Jovanović preživeo je najpre napad zoljama i snajperima od strane pripadnika slovenačke teritorijalne odbrane, ali i napad torpedima od strane hrvatske vojske, dok je brodom "Galeb" sa svojim kolegama vojnicima transportovan iz luke Kopar ka luci Bar.

Kao "uspomenu" na ovu neverovatnu filmsku priču, koju prvi put prezentuje javnosti, Jovanović i danas u telu ima veliki broj gelera u rukama, nogama, koje lekari nisu vadili jer su procenili da bi to predstavljao veliki rizik po njegovo zdravlje.

- Kapetan mi je naredio da s tenka koji sam vozio skinem protivavionski mitraljez i postavimo belu zastavu jer vozimo ranjenika. Već na izlazku s položaja krenuli smo prema aerodromu i naišli na dva autobusa. Tu su na nas ispalili dve zolje, koje su nas promašile, ali nas je treći projektil pogodio. Tad sam ranjen, kao i moji saborci Dubravko iz Vukovara, kome je otkinuta noga, kao i Marijan iz Surdulice, kome je bila povređena peta. Meni su prsti na nozi bili otkinuti. Iako sam bio ranjen, uspeo sam da upalim tenk i vratim ga u bazu. Kad sam došao tamo, moj drug iz Vučitrna skinuo mi je čizmu koja je bila puna krvi. Tu su nam ukazali prvu pomoć da bi posle stigao helikopter koji nas je prebacio do kasarne Šentvid. Za vreme leta rezervoar helikoptera je gađan i pogođen s tri snajperska hica, iako je bio jasno obeležen crvenim krstom, ali na svu sreću nije oboren - kaže Jovanović.

Ranjenici, među kojima i Jovanović, su zatim transportovani do ljubljanske bolnice Moste, gde su operisani.

- Tu smo se oporavili. U Vojnoj bolnici sam ostao više od 30 dana, a posle toga prebačen sam u stacionar kasarne Vrhnika. Do kraja oktobra ostao sam na obezbeđenju kasarne da bi onda bili transportovani autobusima s ličnim naoružanjem do Kopra. Od Kopra smo brodom "Galeb" išli do Bara. Na ulasku u crnogorske teritorijalne vode smo čuli da su Hrvati pokušali torpedom da potope "Galeb", ali u tome nisu uspeli. Uspeli smo da stignemo u Bar, gde smo prelepo dočekani i tu smo već odahnuli, znajući da smo na sigurnom - završava svoju priču Jovanović, koji je tada imao samo devetnaest godina.

Jovanović sa suprugom i dvoje male dece živi u Pirotu. Bez posla je ostao pre dve godine nakon što mu je bivša firma propala, pa je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu.

(P. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    3. jul 2013 | 12:54

    Pederu, nije on isao da nikoga bije nego da sluzi vojni rok kao sto je to u cijeloj Jugi prije bilo ako nisi znao.. Obrisi bale pa onda piši..

  • Ševarice

    3. jul 2013 | 13:04

    ,,Srpski kompleksaši"! Voleo bih da slično prođeš u životu kao ovaj čovek, govedo jedno nenormalno!!!

  • šumadinac

    3. jul 2013 | 12:47

    nisam čuo iz haga i slovenije da je bilo zločina u sloveniji a svi znamo istinu a tek ovi junaci šta su preživeli .... e to vam je zapadna i eu demokratija sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA