I OVO JE MOGUĆE U SRBIJI: Pop predsednik mesne zajednice Popinci!

Dobar ugled koji je stekao angažovanim radom u parohiji učinio je da otac Duško dobije najviše glasova na izborima za savet Mesne zajednice jednog mesta u Sremu

  • 5

Za one koji se bave politkom, od ove nedelje jedno mesto u Sremu posebno je zanimljivo. Na izborima koji su održani za savet Mesne zajednice pobedio je lokalni sveštenik Duško Đeorđić!

Popinci, selo koje se nalazi u opštini Pećinci, ovih dana potpuno neočekivano postalo je jedinstveno u Srbiji zbog ovog slučaja.

Pravo glasa na izborima imalo je skoro 1.000 stanovnika sela, a ovaj put prijavljen je bio rekordan broj kandidata, njih čak 30. Svaki glasač je na listi mogao da zaokruži najviše 7 kandidata, jer upravo toliko njih čini Savet.

Izlaznost je bila 49 posto, a  od 481 stanovnika, koji je glasao, čak 178 je na svom glasačkom listiću zaokružilo popa koji je u ovom mestu na službi tek nekoliko godina.

Dobar ugled koji je stekao uglavnom je baziran na izgradnji nove kuće, koja će svim budućim sveštenicima biti dom dok su na službi i sala koja će biti iznajmljivana u različite svrhe, učinili su da sveštenik dobije podršku naroda i da mu se povere i ostali poslovi u selu.

Danas sveštenika verovatno možete zateći kako igra sa šah s ostalim meštanina, a iza sebe ima i nekoliko nastupa za seoski šahovski tim na turnirima u opštini.

Pravila samih izbora su veoma jednostavna: sedmoro ljudi sa najviše dobijenih glasova čini Savet Mesne zajednice, a onda na posebnoj sednici oni odlučuju ko će od njih biti predsednik sela.

Nepisano pravilo, bar do sada, jeste da predsednik bude onaj ko je imao najviše glasova. Da li će tako biti i ovog puta, videćemo posle te sednice, za najviše dve nedelje.

U nadležnosti predsednika sela spadaju seoski vodovod, ulična rasveta... I nimalo ne bi bilo čudno da uskoro o svemu tome računa vodi sveštenik. Bar u Popincima.

(M. Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    4. jul 2013 | 07:50

    Tekst je vrlo afirmativan za popa ali ja bih malo o mesnim zajednicama. Mesne zajednice osnivaju se odlukom opštinskih odbornika. To su one političke face koje čine poziciju I opoziciju u opštinama I gradovima I koje dobro plaćamo za njihovo klimanje glavom. Mesne zajednice nisu upisane ni u jedan registar u Srbiji, pa se nagađa da ih ima oko 3.000. Iako ih opštine osnivaju odlukom i prebacuju im novac za poslovanje (samo u savetu ima sedam osoba, neke imaju I stručne službe), prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, opština koja I prebacuje novac nema mehanizme da kontroliše potrošnju tog narodnog novca. S obzirom na to kako su sela opustela, postavlja se pitanje šta, u stvari, rade u mesnim zajednicama osim što troše narodne pare?

  • Raspucin

    4. jul 2013 | 05:52

    Pa normalno je da u Popincima vlada pop.

  • Goran

    4. jul 2013 | 21:33

    Haha, ee nasmeja me raspucin,svaka cast :))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA