Vlada Grčke ponovo smanjila penzije

Penzije veće od 1.300 evra mesečno smanjene su za dodatnih 12 odsto zbog uštede u državnom budžetu

  • 0

Vlada Grčke  danas je odlučivala o daljem smanjenju penzija i drugim merama koje su zahtevali EU i MMF, da bi uštedela 325 miliona evra u državnom budžetu, saznaje se u Ministarstvu rada.

Penzije koje su bile veće od 1.300 evra mesečno smanjene su za 12 odsto. One su za 10 odsto već smanjene 2010. Samo penzionisani pomorci će proći bolje - njima su penzije srezane za sedam odsto.

Porodične penzije će takođe biti smanjene počev od onih koje iznose 200 evra mesečno, a progresivna stopa od 20 odsto primeniće se na penzije veće od 300 evra mesečno.

Sva ta smanjenja će omogućiti da država subvencionira deficit u penzionim fondovima, uz uštedu 400 miliona, 100 miliona više nego što se prvobitno očekivalo od štednje i deregulacije prihvaćene u ponedeljak u Skupštini Grčke na zahtev EU i MMF.

Smanjenja budžetskih rashoda će biti završeno, prema izveštajima medija, dodatnim smanjenjem izdataka za odbranu i za lekove, kao i promenom sistema plata u javnim službama - policije, vojske, pravosuđa i zdravstva, da bi se uštedelo još 325 miliona.

Evrozona je zahtevala da Atina nađe novac za uštedu pre sastanka Evrogrupe u ponedeljak, od kojeg Grčka očekuje odobravanje mera za pomoć o kojima pregovara još od oktobra.

(Telegraf.rs / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA