Posle tri godine tužilaštvo otvara slučaj zločina u Kulini! (FOTO)

Više javno tužilaštvo Niša zatražilo je od policije da ponovo otvori slučaj ubistva u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini, gde je glavni osumnjičeni Zoran Živković

  • 0

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je od policije da posle tri godine, ponovo otvori slučaj ubistva u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini - potvrdio je za Telegraf rs Vladimir Đorđević, šef kabineta Republičkog javnog tužioca.

Reakcija tužilaštva usledila je nakon pravosnažne odluke Apelacionog suda da odgovornosti za ubistvo petnaestogodišnjeg Nikole Gobeljića, a zbog nedostatka dokaza, oslobodi dvadesetjednogodišnjeg Zorana Živkovića, takođe štićenika ove ustanove.

Gobeljić je, pod još neutvrđenim okolnostima, stradao 17. oktobra 2.010. godine. Zbog sumnje da ga je bacio kroz prozor sobe, protiv Živkovića je vođen postupak za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, ali je pravosnažno utvrđeno da on nije izvršio ovo delo.

Sudska odluka potvrdila je sumnje da je Gobeljić stradao nesrećnim slučajem kada ga je, najverovatnije, štićenik ustanove, koji je pomagao osoblju da skuplja posteljinu, zajedno sa čaršafima izbacio kroz otvor vešeraja, sa visine od oko osam metara, a da je Živković okrivljen nevin.

A Živkovića su, kako se vidi iz sudskih spisa, okrivile negovateljice Dušica Jovanović i Dušanka Stanković tvrdeći da su ga neposredno nakon zločina videle u blizini sobe stradalog deteta. Sud nije prihvatio njihove iskaze sumnjajući u njihovu verodostojnost.

Kako se navodi u obrazloženju sudske odluke o oslobađanju Živkovića, Jovanovićeva je u toku istražnog postupka tvrdila da je sigurna da je on ubio Gobeljića, ali je tokom suđenja iskaz promenila i tvrdila da ne zna ko je to učinio.

Dušanka Stanković je kazala da je, dok je trčala prema sobi stradalog dečaka, videla Živkovića kako silazi niz stepenice. Ona je takođe isticala da ga je i ranije viđala u tom paviljonu, te da su ga vaspitači terali i podnosili prijave protiv njega, što niko drugi nije mogao da potvrdi. Međutim, svedoci Dragiša Aćimović, Danijela Ristić Dimitrijević i Miljana Stojanović, takođe radnici Doma u Kulini su na nedvosmislen način potvrdili da je u vreme ubistva Živković bio na ručku u trpezariji.

Na sudsku odluku uticalo je i to što rekonstrukcije događaja takođe nije ukazala na Živkovića kao izvršioca. Mada je sva naređenja uredno izvršavao, kada mu je naložženo da kroz prozor baci jastuk, to je uporno odbijao.

Zbog čega su neki od aktera ovog događaja, odgovornost prebacili na Živkovića, utvrdiće policija. Međutim, postoji sumnja da su odgovorne vaspitačice strahovale za svoj posao, s obzirom na to da su angažovale kao pomoćnike štićenike ustanove, iako je to, kako se navodi u zapisniku inspektora socijalne zaštite "nedopustivo i visokorizično“.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA