MERKELOVA: Nismo više u hladnom ratu!

- Nismo više u Hladnom ratu - rekla je Merkelova povodom navoda da su SAD špijunirale kancelarije zvaničnika EU

  • 1

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je nameru američkog predsednika Baraka Obame da pruži informacije u vezi sa špijunskim skandalom, rekavši posle njihovog telefonskog razgovora da Obama za ozbiljno uzima zabrinutosti povodom tvrdnji o američkom špijuniranju.

Bela kuća je saopštila da su se dvoje lidera dogovorili da održe sastanak na visokom nivou između američkih i nemačkih bezbednosnih zvaničnika, narednih dana, na kom će biti razmatrana obaveštajna pitanja, i da će dijalog SAD-EU o prikupljanju i zaštiti obaveštajnih podataka početi već 8. jula.

- Imam utisak da američki predsednik shvata veoma ozbiljno stvari, zabrinutosti i sumnje - rekla je Angela Merkel novinarima, preneo je AFP.

Nemačka kancelarka je Obami rekla da špijuniranje institucija EU ne odgovara onome "što treba da nas rukovodi kao prijatelje".

- Nismo više u Hladnom ratu - rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je, takođe, pozdravila Obaminu najavu da će Vašington pružiti svojim saveznicima informacije o obaveštajnim aktivnostima.

I Bela kuća je saopštila da je "predsednik uverio kancelarku da SAD shvataju ozbiljno zabrinutost svih evropskih saveznika i partnera".

Nemački nedeljnik "Špigl" napisao je da SAD mesečno "prisluškuju" pola milijarde telefonskih poziva, mejlova i tekstualnih poruka u Nemačkoj.

Tvrdeći da je imao uvid u interni dokument američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), u kom je Nemačka označena kao partner "treće klase" i po kom je nadzor Nemačke jači nego u drugim zemljama EU, a razmere elektronskog praćenja su uporedive sa razmerama špijuniranja zemalja kao što su Kina, Irak, ili Saudijska Arabija.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA