BOLIVIJA PRETI: Zatvorićemo Ambasadu SAD!

Južnoamerički lideri zatražili su objašnjenje od evropskih zemalja zbog preusmeravanja aviona bolivijskog predsednika

  • 9

Bolivijski predsednik Evo Morales zapretio je da će zatvoriti Ambasadu SAD u Boliviji, dok su južnoamerički lideri zatražili objašnjenje od evropskih zemalja zbog preusmeravanja predsedničkog aviona i višesatnog zadržavanja Moralesa u Beču.

- Nama ne treba Ambasada SAD u Boliviji. Mi imamo (svoje) dostojanstvo i suverenitet. Bez SAD biće nam bolje politički i demokratski - izjavio je Morales.

On je optužio Vašington da je izvršio pritisak na evropske zemlje da odbiju prelet predsedničkog aviona kroz njihov vazdušni prostor po povratku Moralesa sa Samita u Rusiji gde je izrazio spremnost da razmotri zahtev za azil američkom beguncu Edvardu Snoudenu.

Morales je naveo da je to kršenje međuanrodnog prava i naveo da je neimenovan ministar jedne evropske države rekao da iza incidenta stoji američka CIA, navodi britanski "Gardijan".

U znak podrške predsednici Venecuele Nikolas Maduro, Argentine Kristina Kiršner, Ekvadora Rafael Korea, Hose Muhika iz Urugvaja i Desi Buterse iz Surinama sastali su se sa Moralesom u gradu Kočabamba.

Posle sastanka, lideri su izdali zajedničko saopštenje u kome su zatražili objašnjenje od vlada Francuske, Portugalije, Španije i Italije i naveli da "neće prihvatiti takvu vrstu poniženja protiv bilo koje latinske zemlje".

Predsednici Brazila, Kolumbije, Čilea i Perua nisu bili prisutni na hitno sazvanom sastajanju Zajednice južnoameričkih nacija (UNASUR), mada su, takođe, osudili incident sa bolivijskim predsedničkim avinom u sredu po povratku Moralesa iz Rusije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. jul 2013 | 10:06

    Свака част. Протерајте извор зла из земље. И лепо сте препознали одговорног ко је издао наређење, остали су само керови који слушају газду.

  • Mea pervitas

    5. jul 2013 | 10:11

    Imaju moju podrsku.

  • LastHope

    5. jul 2013 | 10:53

    SAD je zlo koje treba unistiti i ne dozvoliti ni klica da ostane!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA