Hrvatska izdaje svoje auto-puteve za 3,2 milijarde evra!

Ukupno 1.024 kilometra postojećih auto-puteva u Hrvatskoj biće dato u koncesiju na vremenski rok od 30 do 50 godina, a vlasti u toj zemlji očekuju da će se u državnu kasu od toga uliti od 2,4 do 3,2 milijarde evra

  • 3

Hrvatska vlada donela je odluku da izda na korišćenje 1.204 kilometra auto-puteva u toj zemlji, a ko će u budućnosti upravljati auto-putevima, biće poznato do kraja godine.

Vlada u Zagrebu se na takav korak odlučila zbog ekonomskih razloga, jer ni preduzeća koja trenutno upravljaju putevima, ni država ne mogu da finansiraju kredite koji su podignuti za izgradnju tih saobraćajnica.

Ukupno 1.024 kilometra postojećih auto-puteva u Hrvatskoj biće dato u u koncesiju na vremenski rok od 30 do 50 godina. Prema procenama vlasti u toj zemlji, u državnu kasu će se od toga uliti od 2,4 do 3,2 milijarde evra. Obaveze budućeg koncesionara biće da upravlja i održava puteve, naplaćuje putarine, ali neće smeti da povećava njihove cene.

S druge strane, sindikati putara i opozicija nisu zadovoljni takvom odlukom Vlade. Oni najavljuju prikupljanje potpisa za referendum, jer smatraju da o koncesiji treba da odluče građani.

(Telegraf.rs / Izvor: Balkans.aljazeera.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • debeli_blaf

    6. jul 2013 | 08:59

    hrvatskoj samo leti treba autoput,a srbiji cele godine jer je tranzitna zemlja.samo to vlada ne vidi jer je na celu tog resora pijani komunista bekutin momak.teraj to iz ministarstva odma.

  • Markan

    5. jul 2013 | 20:41

    Megalomanski projekat gradji autoputeva je počeo da jede budžet Hrvatske.Treba toliko km autoputeva održavati.Promet je mali,znam iz ličnog iskustva,a putarine previsoke!To će biti i kod nas!Ekonomski su isplativa samo dva pravca NS-BG i BG-Požega(kad bude gotov)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA