HRVATI TRAŽE "JADRAN": U Crnoj Gori brodovi su samo umirali, a nikada gradili!

Trojica bivših komandanata broda Jugoslovenske ratne mornarice traže od Hrvatske da vrate u njen posed “najpoznatiji hrvatski školski brod”

  • 8

Trojica od ukupno šest bivših komandanata školskog broda “Jadran” Jugoslovenske ratne mornarice (JRM), koji danas žive u Hrvatskoj, oštro su kritikovali državni vrh te države zbog njegovog nedovoljnog zalaganja da vrate, kako navode, “najpoznatiji hrvatski školski brod”.

Splitski dnevnik “Slobodna Dalmacija” objavio je osvrt na “Jadran” i njegovu sudbinu, podvlačeći tezu da je taj jedrenjak JRM “1990. otela iz njegove matične luke Split” i da od 2006. pripada Mornarici Vojske Crne Gore.

- Premda nikad u istoriji nisu izgradili doslovni nijedan brod, bilo vojni, bilo trgovački, Crnogorci, za razliku od Hrvata, znaju da se diče pomorskom istorijom i slavnim brodovima. Makar ta istorija i brodovi ‘nisu’ baš njihovi - piše “Slobodna Dalmacija” i podseća da je Crna Gora izlaz na more dobila tek 1878. na Berlinskom kongresu.

List koji donosi izjave tri bivša komandanta starog jedrenjaka koji su njime zapovedali u nekadašnjoj JRM - penzionisanih kapetana bojnog broda Stipa Lakoša, Anđelka Medića i Stjepana Bernardića, navodi da hrvatski “predsednik Ivo Josipović, takođe Dalmatinac, ima visok ugled u Evropi i regionu, ali da bez njegovog angažmana od povratka broda neće biti ništa”.

- To je pitanje koje se samo na najvišim državničkim nivoima može rešiti - uveren je Medić, dok Bernardić, koji je 1991. iz JRM prešao u Hrvatsku ratnu mornaricu, naglašava da se “Jadran” u 80 godina svoje istorije nikada nije nasukao, “osim kada su pre dve godine uspeli da ga nasukaju Crnogorci”.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xingxing

    6. jul 2013 | 16:26

    Pa i vi ste ukrali nikolu teslu samo sto su srbi braneci vas "gamad prodanu katolicizmu" se tu doselili! Sad vama ukraden brod sto je vlasnistvo jugoslovena a posto se vi kao takvi ne vidite nemate ni pravo na to!

  • стрептомицин

    6. jul 2013 | 16:57

    Од "југословенства" би све материјално да задрже, а да немају никакве везе пошто је њихов "сан" НДХ. Вратите ви лепо Србима све што је српско, Италијанима Истру и сву имовину, па тек онда оно што је "ваше" то ћете и добити.

  • Tanja

    6. jul 2013 | 16:33

    Opet lazu. Pravili su se brodovi u CG ali na zalost u posljednjih 20god skoro i hljeb da ne pravimo a ne brodove. Sve rasprodase i pokrase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA