Trijumf "Krugova" Srdana Golubovića na 42. Sofestu (VIDEO)

Jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavala glumica Dragana Varagić, ostvarenje Srdana Golubovića odnelo statuetu Sofest i nagradu od 200.000 dinara

  • 0

Za najbolji film na 42. Sofestu žiri je proglasio "Krugove" reditelja Srdana Golubovića u produkciji kuće "Baš čelik", kojoj je pripala Velika statueta Sofest i novčani iznos od 200.000 dinara.

Isti film dobio je i nagradu publike - statuetu "Sloboda" i 100.000 dinara.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada u Centru za kulturu Sopot završen je festival na kojem je od 2. jula u takmičarskom programu učestvovalo deset srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Predsednica žirija - glumica Dragana Varagić i članovi - profesor FDU Feti Dautović i reditelj Miroslav Terzić odluke su doneli jednoglasno.

U obrazloženju odluke za najbolji film ističe se da je Golubovićev film "priča o opraštanju koja nam je svima potrebna, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ispričana precizno i sa merom, emotivno i zaokruženo, spojivši sve elemente filmskog jezika u dragoceno kinematografsko iskustvo".

Nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 100.000 dinara, dobio je Goran Marković za film "Falsifikator", za najbolji scenario nagrađeni su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević za "Krugove", a za glavnu mušku ulogu - Nikola Rakočević, koji u filmu "Skidanje", kako je obrazložio žiri, "autentično i harizmatično, preciznim glumačkim sredstvima i s lakoćom nosi priču predstavnika nove generacije".

Isto priznanje u ženskoj konkurenciji dobila je Mirjana Karanović za ulogu u filmu "Vir" u kojem je pokazala "vrhunsku školu glume".

U ostalim kategorijama dodeljene su statuete Sofest i po 50.000 dinara.

Dve nagrade dodeljene su posthumno - za najbolju scenografiju Veljku Despotoviću ("Falsifikator"), a za montažu Marku Glušcu ("Krugovi").

Za snimateljski rad nagrađen je Aleksandar Ilić ("Krugovi"), za kostim Ljiljana Petrović ("Falsifikator") i za muziku Nevena Glušica i Nemanja Mosurović ("Artiljero").

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA