Brašno sve jeftinije, hleb sve skuplji

Cena brašna sada je pala je na 23-24 dinara, a očekuje se da vrlo brzo bude i 22 dinara, ali pekari ne spuštaju cene hleba i peciva

  • 4

Iako je cena brašna pala, a padaće još, sudeći po ceni od oko 16 dinara, pekari mese preskup hleb i za sada ne misle da ga prodaju jeftinije.

Ne samo cena brašna već i drugi tržišni pokazatelji govore da bi vekna trebalo da ide nadole jer troškovi proizvodnje nisu rasli, ali očito je da je mnogo lakše ispisati paprenije cenovnike, za šta se opravdanje uvek nađe, nego se latiti sniženja.

Pre par meseci brašno je koštalo 35 do 38 dinara, da bi krajem maja palo na oko 32 dinara. Sada je kilogram došao na 23 ili 24 dinara, a očekuje se da vrlo brzo, kada u proizvodnju uđe ovogodišnje hlebno žito, brašna bude i za 22 dinara, dakle, bezmalo upola jeftinijeg nego s početka godine. Za sve to vreme hleb je u pekarama mirovao, ili su pojedine "društveno odgovorne" kompanije na sva zvona objavljivale kako su oborili cenu vekne jer misle na džepove potrošača, uz prenebregavanje činjenice da su ta sniženja morala biti veća skladno uslovima na tržištu.

Cenu hleba, naravno, formira više faktora, ne samo brašno ali i najprostija računica pokazuje da to što sada pekari rade nema smisla i opravdanja. Naime, kako se moglo čuti od pojedinih pekara kada su u nekoliko navrata pravdali poskupljenja, vekna hleba od pola kilograma nosi oko 350 grama brašna. Po sadašnjim cenama brašna to je oko osam dinara. Zašto onda polukilogramska vekna košta 45 dinara? U perecu od 50 grama ide oko 30 grama brašna, što ne košta ni dinar.

Pekari ovih dana nerado govore o tome, čuje se tek od pojedinaca da još uvek mese hleb od skupe pšenice i brašna, pravdaju cenovnike velikim troškovima za gorivo, radnu snagu, neki i enormno visokim zakupom. U Uniji pekara za sada ne žele o tome da govore. Kažu da će odluku o eventualnom pojeftinjenju doneti tek kada se žetva završi, kada se tržište iskristališe jer se i dalje ne zna ni prava otkupna cena pšenice.

nače, u Srbiji se troši sve manje hleba, i to ne zbog toga što na trpezama imamo više kvalitetnijih i skupljih namirnica. Pravilo je da kada pada standard, pada i potrošnja najskuplje hrane, a nauštrb toga raste potrošnja hleba, ali građani Srbije sve manje imaju i za tu nasušnu namirnicu. Njome smo kompezovali nedostatak voća, povrća, sireva, maslaca, ribe, mesa... Prošle godine potrošeno je 2,4 odsto hleba i peciva manje nego 2011. godine, a svakoga dana stanovnik Srbije pojede 280 grama hleba.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago

    8. jul 2013 | 13:32

    Pa kod nas sve naopako se radi sta vas cudi bree.

  • beast from the east

    8. jul 2013 | 18:48

    Ja kupio pekac za hleb pa sam pravim. Pekari su uvek u prednosti. Mecu meko a uvek vade tvrdo.

  • Nidza

    9. jul 2013 | 11:47

    Najniza cena brasna za vas koji verujete svemu sto procitate je 37,80din po kilogramu i to kad kupujete na tone pricam o tipu 500 kad dodate tome sve troskove kao sto su cene lokala struje goriva odrzavanja radnika plus pekara koji imaju ogromne plate dok platite drzavi sve moguce dodjete na cifru od par dinara zarade po hlebu a onda procitate ovako lazan clanak i zapitate se neke stvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA