Ikea nije raskinula poslovnu saradnju sa Simpom

- Kada je u pitanju izvoz tapaciranog nameštaja na tržište Rusije, zbog izuzetno visokih transportnih troškova za ovu vrstu proizvoda, Ikea se opredeljuje za angažovanje lokalnih dobavljača - tvrde u vranjskoj kompaniji

  • 5

Švedska kompanija "Ikea" i kompanija "Simpo" iz Vranja nisu raskinule ugovor o saradnji, trvrde u upravi domaće kompanije. Vest o završetku poslovnog odnosa tokom dana objavilo je nekoliko lokalnih medija, dok iz švedske kompanije nema informacija o ovom pitanju.

Prvu informaciju o prekidu saradnje dve kompanije objavile su "Novine Vranjske", koje su navele da je, posle višemesečnih natezanja i upozorenja iz centrale iz Rumunije i konstantnih problema sa kvalitetom, jedini ozbiljan kupac u osnovnom "Simpovom" pogonu – fabrici tapetarije, kompanija "Ikea", dostavila vranjskoj kompaniji početkom juna obaveštenje o prekidu saradnje.

- Kada je u pitanju izvoz tapaciranog nameštaja na tržište Rusije, zbog izuzetno visokih transportnih troškova za ovu vrstu proizvoda, "Ikea" se opredeljuje za angažovanje lokalnih dobavljača. Iako po ovom pitanju ekonomski interesi obe strane trenutno nisu usaglašeni, traži se rešenje da Simpo održi konkurentnost i tog dela programa. Zato su eventualne izmene ugovora sa "Ikeom" za isporuku tapaciranog nameštaja na tržište Rusije predmet daljih razgovora menadžmenta "Ikee" i "Simpa" - tvrde u vranjskoj kompaniji.

"Vranjske" dalje navode da su Šveđani odluku o prestanku poručivanja tapetarskih garnitura saopštili na sastanku čelnih ljudi ove dve kompanije, održanom u Poslovnom centru "Simpo", u Beogradu, 20. juna ove godine. Iako se u raskidu ugovora ne spominju direktno, osim lošeg kvaliteta, najsporniji deo isporuka za rusko i ukrajinsko tržište, bili su mehanizmi.

Već dugo, naime, tinja nezadovoljstvo u "Ikei" kvalitetom mehanizama koji se ugrađuju u garniture.

Krajem prošle godine više od 2.000 garnitura je bilo predmet reklamacije, a čak 922 su bile blokirane, sve zbog neispravnih mehanizama koji se proizvode i isporučuju iz fabrike Unis iz Dervente. Inače, ova kompanija u vlasništvu je Gorana Tomića, starijeg sina predsednika kompanije "Simpo" Dragomira Tomića.

Reklamacija na kvalitet mehanizama ogledala se, naime, u pogledu kvaliteta ugrađenih materijala, metala i čelika, zatim u površinskoj obradi i samoj konstrukciji mehanizama, što se ispoljavalo u teškom otvaranju, krivljenju, zaglavljivanju i skidanju boje sa mehanizama.

Prelazak na "Unisove" mehanizme usledio je pre nekoliko godina, kada je pogon u Bujanovcu zatvoren. U isto vreme obustavljen je uvoz mehanizama iz italijanskih fabrika "Comodo", "Altaflex" i "Stayling". Opravdanje je nađeno u razlici u ceni. Umesto, kako je tada rečeno, "skupih i običnih" mehanizama iz Italije, plaćanih između 110 i 120 evra, prešlo se na sinovljeve "povoljnije i bolje" mehanizme od samo 95 evra.

"Simpo" je, inače, iz Italije nabavljao godišnje u proseku oko 22.000 mehanizama, ukupne vrednosti oko 2,2 miliona evra. Prostom računicom dolazi se do cifre od oko 770.000 evra, koliko je iznosila ušteda na mehanizmima iz Dervente. Pokazalo se kasnije da će ova “ušteda” koštati "Simpo" mnogo više – gubitka posla vrednog desetina miliona evra.

Ipak, u kompaniji "Simpo" tvrde da se svi ostali ugovori između dve kompanije nesmetano realizuju.

- Trenutno, svi kapaciteti "Simpove" fabrike dečjeg nameštaja u Radovnici angažovani su proizvodnjom po ugovorima sa "Ikeom", kao i pogon proizvodnje masivnog nameštaja u "Simpo Šik"-u u Kuršumliji.  Takođe, između dve kompanije postignut je pun dogovor da "Simpo" bude vodeći dobavljač za "Ikea" centre u jugoistočnoj Evropi sa odgovarajućim programom tapetarije, dušeka, masivnog i pločastog nameštaja - navode u "Simpu".

(Telegraf.rs / Izvor: Vranjske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA