Broj trudnih tinejdžerki dvostruko veći!

Čak 90 odsto adolescentnih trudnoća se prekine. Mladi ne koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a veliki broj devojčica već ima promene na grliću materice.

  • 29

Broj trudnoća kod mladih, neudatih devojaka u Kruševcu je dvostruko veći nego prošle godine, pokazuju podaci Savetovališta za mlade u tom gradu.

Prema rečima ginekologa u Dispanzeru za žene i Savetovalištu za mlade Olivere Raičević, u Kruševcu je registrovana 61 adolescentska trudnoća.

- Mladi ne koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a veliki broj devojčica već ima promene na grliću materice - izjavila je Raičevićeva.

Kada je reč o adolescentskoj trudnoći, ona je istakla da se 90 odsto trudnoća prekine, te da ne postoji tačna statistika koliko je abortusa bilo jer se mnogi obave u privatnim klinikama. Ona je navela i da prema poslednjim podacima mladi u seksualne odnose stupaju oko šesnaeste godine.

- Prilikom pregleda utvrđeno je da je od 203 adolescentkinje, njih 105 imalo promene na grliću materice. Reč je o devojkama koje imaju manje od 24 godine. To su promene koje su patološke i koje ukazuju na to da je dete imalo kontakt sa HPV virusom, koji je u 98 odsto slučajeva razlog za nastanak raka grlića materice - rekla je Raičevićeva Tanjugu.

Ona je navela i da je najmlađa pacijentkinja sa promenama na grliću imala samo 14 godina.

- Podaci pokazuju i da samo tri odsto mladih devojaka koristi antibebi pilule, a broj onih koji redovno koriste kondom kao zaštitu je vrlo mali. Imamo potpuno isti izbor sredstava za zaštitu od polnih bolesti kao svuda u svetu, ali je problem što naša deca iz nekog razloga nisu raspoložena za korišćenje kondoma - kaže Raičevićeva.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajla

    9. jul 2013 | 01:01

    deca NISU RASPOLOŽENA za korišćenje kondoma?!?!? kakva je to izjava? Deca NISU UPUĆENA da im kondom mora da bude obavezan,da bez kondoma dovode u opasnost po zdravlje i sebe i partnera! To treba da ih se uči negde,da im se stalno ponavlja..

  • MikiGrobar

    9. jul 2013 | 02:29

    Pod hitno zabraniti abortuse!

  • Jagger

    9. jul 2013 | 05:34

    Zato što su kvalitetniji kondomi skupi i za potencijalne korisnike čist luksuz a sex je postao najjeftiniji vid zabave kod mladih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA