Berlinski zid je pao, paraćinski odoleva pola veka!

Zbog ograde dvorišta Ivana Jovanovića u Paraćinu, oko 400 žitelja ulice Stanoja Glavaša pešači 1.200 metara do radnje koja je vazdušnom linijom udaljena pedesetak. Veliki broj vlasnika odrekao se dela dvorišta da bi se ulica otvorila, ali ne i Ivan

  • 2

Zidovi u svetu padaju, pa i čuveni Berlinski zid koji je delio dve države, ali "berlinski zid" u Paraćinu koji deli dve ulice nikako da se sruši!

U pitanju je deo ograde dvorišta Ivana Jovanovića iz Paraćina, zbog čijeg, najblaže rečeno, inata stanovnici Ulice Stanoja Glavaša pešače 1.200 metara do radnje koja je vazdušnom linijom udaljena pedesetak. Zbog toga što taj komšija nije dao deo svog placa kao svi ostali, ulica ima samo jedan izlaz, a oko 400 "duša" u problemu je već pola veka.

Ivanov prezimenjak Slobodan Jovanović zarad otvaranja ulice odrekao se čak pet ari placa.

- Moja majka živela je 84 godine i nije dočekala da ulica dobije izlaz. U zaostavštini porodice pronašao sam originalni dokument Narodnog odbora opštine Paraćin o nacionalizaciji delova parcela čak 28 vlasnika. Svi su se odrekli dela dvorišta, od nekoliko kvadrata do nekoliko ari. Moji su dali čak pet. Znači, bilo je 28 budala i jedan pametan, zarad koga cela ulica pešači pola sata do radnje preko puta. Da ne pričam o deci koja idu u školu - objašnjava Slobodan.

Budući da je njegova kuća na kraju i ima izlaz, većina komšija prolazi kroz njegovo dvorište da bi skratili put.

- Naravno da im dozvoljavam da prođu. Kad sam sa suprugom u Nemačkoj, čak im dam od kapije ključ. Neću da komentarišem ponašanje prezimenjaka sa kojim nisam u srodstvu, ali ja nisam takav. Kroz moje dvorište prošli su zato i vodovod, i struja, i telefonski kablovi za celu ulicu. Odrekao bih se ja još jednog dela placa da se komšiji uzme što manje, samo da ulica prođe – dodaje Slobodan.

Branislav Dimitrijević, jedan od stanovnika u problemu, kaže za Telegraf da kreće sa prikupljanjem potpisa građana koje će dostaviti najpre Opštini, a zatim i Vladi Srbije.

- Ako treba, ići ćemo do Strazbura. Ne može jedan čovek da bude iznad države, da postavlja nemoguće uslove i da svojim ponašanjem ugrožava sve. Opštinska Direkcija za izgradnju našla je solomonsko rešenje. Buduću ulicu pomerila je koso samo da bi se Ivanu uzelo što manje. Opština ima u vlasništvu parcelu koju bi mogla da trampi za sporni deo dvorišta. Ima, dakle, rešenja. Potrebno je samo malo više volje - tvrdi Dimitrijević.

Delegacija stanovnika Ulice Stanoja Glavaša razgovarala je nedavno i sa predsednikom opštine. Kompletna dokumentacija prosleđena je opštinskom javnom pravobranilaštvu, odakle je stiglo obećanje da će se pozabaviti time.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexa

    11. jul 2013 | 15:08

    Ne vidim tu problem, ja sam dao isto ar placa da prodje put jer je i meni od koristi da budem u dobrim odnosima sa komsijama ali gledajuci realno trebao je covek da da narocito zbog dece, samo ipak je to njegova dobra volja hoce ili nece to je u njegovom vlasnistvu ili da trazi pare od opstine ili komsija ako nece dzabe da da ipak je on to platio i njegovo je, e sad ako je bas toliki baksuz pa mu nista ne odgovara to je vec druga prica i jako je glupo porediti Berlinski zid koji je na drzavnom imanju i privatno vlasnistvo, ne bi trebalo niko da je iznad zakona ali ovde u ovom slucaju zakonski on odlucuje jer je njegovo kazem jedino nekim kompromisom ili silom a to nije zakonski ako su mu uredni dokumenti porezi placeni itd. Ali bilo bi lepo da bar proda taj mali deo ako nista drugo da mogu ta deca prolaziti i komsije bilo bi ljudski i lepo sa njegove strane

  • To

    12. jul 2013 | 00:06

    Srusite mu zid nocu. I tako svaki put kad ga napravi. Pa da vidimo ko ce duze izdrzati. Bezobrazluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA