Divac i Kirbi otvorili centar za male Rome (FOTO)

Za porodice Roma raseljene sa Kosova otvoren je edukativni centar i igralište, uz pomoć stranih i domaćih donacija od 39.900 evra

  • 3

Američki ambasador Majkl Kirbi i bivši košarkaš Vlade Divac, otvorili su danas Društveni centar i igralište za decu, u novom stambenom naselju za porodice Roma raseljene sa Kosova, u Uzun-Mirkovoj ulici u Požarevcu.

Ovaj projekat realizovao je nemački ASB, a najvećim delom finansirao Stejt dipartment Sjedinjenih Američkih Država, preko "Julia taft fond".

Ukupna vrednost projekta, pod nazivom "Unapređenje uslova života romskih porodica raseljenih sa KiM", iznosi 39.900 evra. Od toga, američki "Julia taft fond" obezbedio je 20.800, grad Požarevac 12.000, Fondacija Ane i Vlade Divac 5.000, putem donacije Eurobanke - EFG, dok su kostolački RIO i nemački ASB donirali 2.100 evra.

- U prostorijama ovog centra aktivno će se raditi sa pedeset troje dece, uzrasta do 14 godina, kroz pružanja pomoći u savladavanju školskog gradiva i kroz kreativne radionice, kako bi im se olakšao pristup daljem obrazovanju. Osim sa decom i mladima, u Društvenom centru organizovaće se dodatne edukacije i za odrasle stanovnike naselja – kažu u Gradskoj upravi Požarevca.

Stambeno naselje u Uzun-Mirkovoj ulici sagrađeno je za 25 porodica Roma raseljenih sa Kosova, koji su godinama živeli u divljem naselju "Karton siti" na Lučičkom putu.

Osim američkog ambasadora i Divca, današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su i pomoćnica državnog sekretara Stejt dipartmenta En Ričard i čelnici Požarevca.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Муфљуз

    9. jul 2013 | 17:25

    Дошли сте из Индије у нашу земљу белу!

  • Drago

    9. jul 2013 | 15:57

    Koliko li je divac uzeo za sebe da isplati radnike nekoliko meseci do sada koji tamo pune flase sa voda voda?

  • N.N.

    9. jul 2013 | 19:24

    sreća te naša deca nemaju gde da se igraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA