Bugarski mitropolit Kiril zadavljen na plaži!

Kiril je bio saradnik tajne službe još kao student teologije. Kao mitropolit, više puta je optuživan za otuđivanje crkvenih nekretnina, nejasne kontakte sa biznismenima, sklonost luksuzu i skupim automobilima

  • 9

Bugarski mitropolit Kiril Kovačev pronađen je mrtav na plaži na obali Crnog mora u blizini grada Varne. U toku je istraga policije, koja pretpostavlja da je u pitanju nasilna smrt i da je mitropolit zadavljen, prenosi bugarski državni radio.

Nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima, Kiril je od novembra prošle godine bio privremeni patrijarh, namesnik.

Mitropolit Varne Kiril Kovačev promenio je prezime 1999. godine, kako bi prikrio svoj nekadašnji rad za Državnu bezbednost, prenose bugarski mediji. Ove navode potvrdio je i njegov bivši sekretar Boris Borisov, koji je rekao da je pravo ime mitropolita Bogomil Petrov Hristov, koji je kao agent koristio dva pseudonima - Kovačev i Vladislav, prenijela je Verska informativna agencija (VIA).

Bugarska javnost pokrenula je ove godine priču o saradnji mitropolita i Državne bezbednosti, tražeći obašnjenje matičnih organa koji su dopustili ovu promenu, bez provere motiva i prošlosti tražioca, što je predviđeno Zakonom o građanskoj registraciji, uz dozvolu suda.

Dosije mitropolita je objavljen u januaru ove godine, i prema njemu, Kiril je bio saradnik tajne službe još kao student teologije od juna 1976. godine. Kiril, tada agent DB, posebnu pažnju obraćao je na izvještavanje o kritičarima režima, intelektualcima i mladima.

Kao mitropolit, više puta je optuživan za otuđivanje crkvenih nekretnina, nejasne kontakte sa biznismenima, sklonost luksuzu i skupim automobilima.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bari

    9. jul 2013 | 17:12

    Svestenici svasta rade danas... o boze sta li je njima ... i to se zovu vernici, boze sacuvaj..

  • Marina

    9. jul 2013 | 16:44

    O Boze Gospode! Mitropolit pa tajni saradnik! Svasta!

  • TODE

    9. jul 2013 | 17:46

    A zato ovi naši ne idu na plažu! Trebali bi malo da odu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA