Srbija osniva lou kost kompaniju?

Nakon investicije iz UAE, JAT će putnicima iz bivše Jugoslavije moći da pruži najbolju i jeftiniju uslugu. Novi izvršni direktor JAT-a biće Deni Kondić, Autralijanac srpskog porekla

  • 1

Nakon što uskoro i formalno suvlasnik „JAT Airwaysa" postane jedna od najjačih avio -kompanija sveta – nacionalni avio-prevoznik Ujedinjenjih Arapskih Emirata „Etihad Airways", srpska nacionalna avio-kompanija doživeće niz  promena. Jedna od prvih je preimenovanje u „Air Serbia", piše portal „Ex YU aviation".

 

„Etihad" će po dogovorima s Vladom Srbije preuzeti 49 posto vlasništva nad JAT-om. „Etihad" je već najavio da je sa srpskom vladom postigao dogovor po kome će avio-kompanija iz Abu Dabija otplatiti osam novih aviona tipa „airbus A-319" koje je JAT  naručio od francuskog „Airbus Industries"  još 1998, ali koji mu još od tada nisu isporučeni. Sa svoje strane, srpska Vlada će na sebe preuzeti oko 180 miliona evra duga.

 

 

Nakon ulaska u upotrebu novih „airbusa A -319", srpska vlada će biti u prilici da odluči šta će uraditi sa starim JAT-ovim „boinzima 737-300", a spekuliše se da će od tih aviona biti formirana nova kompanija koja će raditi po principu klasičnog niskotarifnog (low cost) avio-prevoznika.

 

Ulazak „Etihada" u vlasničku strukturu srpske nacionalne avio-kompanije stvara i potpuno novu situaciju na tržištu u regionu, jer će sada JAT (Air Serbia) sa novom flotom, bez dugova i „familijarnom povezanošću" sa „Etihadom" i njegovim „sestrinskim avio-kompanijama", putnicima iz regiona bivše Jugoslavije moći da pruži možda i najbolju i najjeftiniju uslugu i obezbedi im avionske linije do svih delova sveta.

 

Novi izvršni direktor JAT-a biti Deni Kondić, Autralijanac srpkog porekla, koji je dugo u avio-industriji, jer je prethodno rado za „Qantas", „Britsh Airways" i „Malaysia Airlines".

 

(Telegraf.rs / Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Canada

    10. jul 2013 | 08:21

    Zar nismo mogli mi da promenimo ime Jat --- Air Serbia nego stranac??Au majko Srbijoooo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA