TUGA OD DRŽAVE: Sa diplomom ili bez nje, posla nema

Svaki drugi čovek mlađi od 25 godina ne uspeva da dobije radnu knjižicu, bilo da ima diplomu ili ne. I privrednici i oni koji bi da rade čekaju pomoć države

  • 3

Sa diplomom ili bez nje svaki drugi mladi čovek ne uspeva da dobije radnu knjižicu.

Svaki četvrti radno sposoban u zemlji nije zaposlen, a među mlađima od 25 godina čak svaki drugi nema posao. Vlada obećava da će uraditi ono što je i nekoliko prethodnih trebalo da se uradi − počeće reforme s ciljem da se za godinu-dve broj nezaposlenih spusti ispod 20 odsto. Evropska unija izdvaja milijarde da bi podstakla zapošljavanje mladih, a mi rebalansom smanjujemo sredstva za tu namenu.

Danilo Jeremić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije kaže da postoje ogromni problemi i neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.

- Tržšte rada i privreda ne prepoznaju šta to nama piše u diplomama - kaže Jeremić, i objašnjava da zbog toga mladi odlaze u inostranstvo ili traže druga rešenja.

- Mladi u Srbiji idu sistemom da se učlane u neke političke partije, da izgovaraju stančake parole i da je to njima sigurno da neće pogrešiti u budućnosti - kaže Jeremić.

Od politike privatnicima je važnija stručnost, ali se, kažu, već dugo bave otpuštanjem umesto zapošljavanjem.

- U višku nezaposlenih ljudi pada cena rada i stvara se mogućnost zapošljavanja drugih ljudi, a pri tome ima zaposlenih koji ne ispunjavaju taj kvalitet i po postojećem zakonu o radu jako se teško oslobađamo onih koji više ne doprinose preduzeću, a zaštićeni su određenim merama zakona - kaže Đorđe Vučinić iz udruženje "Poslodavac".

I privrednici i oni koji bi da rade čekaju pomoć države. A u njoj, zaduženi za obrazovanje kažu da su sugerisali školama i fakultetima da obrazuju kadrove koji će imati šta da rade. Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kaže da to ministarstvo neće da vrši prititsak i da rade sofisticirano.

- Jednostavno svi počinju da shvataju da je tržište rada segment tržišta, da od toga koliko smo konkurentni kada je o obrazovanju reč, zavisi finansiranje iz budžeta - kaže Mitrović.

Problem visoke nezaposlenosti među mladima imaju i druge zemlje. Ali dok će Evropska unija na rešavanje tog problema u naredne dve godine potrošiti gotovo osam milijardi dolara, kod nas su sredstva za tu namenu umanjena.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh

    10. jul 2013 | 20:45

    Nema radnih knjizica,ali zato ima Usca i splavova,ko jos razmislja o poslu

  • Pametni odlaze iz Srbije

    11. jul 2013 | 05:40

    Sa diplomom ili bez nje, Srbiju je najpametnije napustiti.

  • Cu

    11. jul 2013 | 06:33

    Sve će to Vučko i Toma da srede jer oni znaju kakva je muka završiti državni fakultet.. Idu kao kiša oko Kragujevca,a nijedan ne otvori neko radno mesto!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA