CPC gradi hram u Podgorici?

Hram kanonski nepriznate CPC trebalo bi da bude izgrađen na Malom brdu iznad Podgorice, ali nedaleko od Hrama Hristovog vaskresenja koji je podigla Mitropolija Srpske pravoslavne crkve

  • 2

Crnogorska pravoslavna crkva najverovatnije će podići svoj hram u Podgorici, pošto je Gradska skupština najavila da će joj dodeliti plac.

Hram kanonski nepriznate CPC trebalo bi da bude izgrađen na Malom brdu iznad Podgorice, ali nedaleko od Hrama Hristovog vaskresenja koji je podigla Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u podnožju Malog brda.

Hram Hristovog vaskresenja, kako je najavljeno, treba da bude osveštan početkom oktobra ove godine.

Podsećamo, Mitropolija Crnogorsko-primorska, koja je deo SPC, podnela je zahtev Sekretarijatu za prostorno planiranje Budve da im se na tri atraktivne parcele ucrtaju hotel i tri višespratne stambeno-poslovne zgrade.

Kada je reč o izgradnji hrama CPC-a, mišljenja o tome su podeljena. Prema nekim tumačenjima, ako CPC podigne svoj hram, to bi moglo da znači da se odriče pravoslavnih crkava i hramova, koje, kako ocenjuje, sada nezakonito drži Mitropolija SPC u Crnoj Gori.

Izgradnja novog hrama bi takođe, na neki način bila priznanje legitimnosti Mitropolije SPC u Crnoj Gori, koju CPC smatra tuđom crkvom.

Crnogorska pravoslavna crkva sada ima samo jednu svoju crkvu, čiju je izgradnju finansirao privatni donator. Njeno sedište, odnosno, Vladičanski dom, nalazi se u jednoj privatnoj kući na Cetinju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krsto zrnov

    12. jul 2013 | 17:04

    Nije ni nama Aleksandar KANONSKI ukinuo CPC pa ipak nam je ukinuo. Bice CPC kanonska, dace bog, kao sto je i bila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA