VUKOVAR: Privedeno 11 Srba zbog sumnje na ratni zločin

Policija je izvršila pretres nekoliko srpskih kuća i privodila ljude koji već 16 godina nakon mirne reintegracije žive i rade u Hrvatskoj

  • 7

Zajedničko veće opština iz Vukovara saopštilo je da je rano jutros hrvatska policija u mestu Trpinja kod Vukovara izvršila pretres nekoliko srpskih kuća i privela 11 osoba zbog sumnje na ratni zločin, navodno, počinjen od sredine septembra do kraja novembra 1991. godine.

Ova srpska organizacija navodi da je policija ljude privodila u njihovim kućama, pa čak i na njivama, gde su obavljali svoje poslove, kao i na radnim mestima.

Veće saopštava da su uznemireni meštani naveli da su službenici policije u kuće upadali sa fantomkama na glavama i vatrenim oružjem u rukama.

Zajedničko veće opština iz Vukovara osudilo je takav način postupanja policijskih službenika, nazvavši ga neprimerenim s obzirom da se radi o građanima koji već 16 godina nakon mirne reintegracije žive i rade u Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, Trpinja je mesto sa preko 90 odsto stanovništva srpske nacionalnosti i udaljena je samo tri kilometra od Vukovara.

Hrvatska policija još nije dala informacije o ovom privođenju.

Pupovac: Akcija uznemirila stanovništvo

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog načina na koji je sprovedena akcija privođenja Srba iz sela Trpinja, ocenivši da je u njoj bilo elemenata sile i zastrašivanja zbog čega je stanovništvo uznemireno.

- Premda za sada nemamo dovoljno informacija o tome zbog čega je akcija hapšenja sprovedena, ono što nas zabrinjava je način na koji je akcija izvedena, odnosno manifestacija elemenata sile i elemenata zastrašivanja koji su uznemirili stanovništvo Trpinja - rekao je Pupovac u izjavi Tanjugu.

Pupovac je izrazio nadu da će policija i državno tužilaštvo u što moguće kraćem roku otkloniti razloge zbog kojih je stanovništvo uznemireno i da će, ukoliko imaju razloge za istražne postupke i za policijske radnje, oni biti usredsređeni na ono što može biti razlog tih radnji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sramota

    11. jul 2013 | 18:11

    Češće racije praviti. Previše ih je koji predugo izbjegavaju lice pravde.

  • русија

    11. jul 2013 | 16:02

    мењају тактију протеривања и етничког чишћења ! по модерном рецепту

  • cica Draza

    11. jul 2013 | 16:40

    Ustashe , izrodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA