GARDIJAN: Majkrosoft odavao špijunske tajne obaveštajnim agencijama SAD?!

LIst navodi i da ta dokumenta "bacaju novo svetlo" na visokopoverljivi program "Prizma" američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA)

  • 2

Američka kompanija Majkrosoft tesno je sarađivala sa obaveštajnim agencijama SADkako bi im omogućila presretanje komunikacije korisnika, prenosi britanski "Gardijan", pozivajući se na tajna dokumenta koja je tom listu dostavio bivši obaveštajac Edvard Snouden.

Iz dokumenata se vidi saradnja između Silicijumske doline i američkih obaveštajnih službi u protekle tri godine, navodi "Gardijan".

List navodi i da ta dokumenta "bacaju novo svetlo" na visokopoverljivi program "Prizma" američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA), koji su razotkrili "Gardijan" i "Vašington post".

Majkrosoft nije sarađivao samo sa NSA za koju je Snouden radio, već i sa Federalnim istražnim biroom (FBI) i ta "saradnja" se odvijala ove godine kako bi NSA bilo omogućeno da lakše, preko programa "Prizma", pristupi bazi podataka na SkajDrajvu, koji u ovom trenutku širom sveta koristi više od 250 miliona ljudi.

Majkrosoft je NSA omogućio da pristupi elektronskoj pošti, koja se obavlja preko imejl servisa outlook.com, uključujući i hotmejl.

Dokumenta otkrivaju da je NSA, devet meseci pošto je Majkrosoft kupio Skajp, imao utrostručen broj video-poziva preko Skajpa koje je prikupio preko svog tajnog programa "Prizma".

"Gardijan" navodi da je NSA prikupljeni materijal često delila sa FBI i CIA, a jedan od dokumenata otkriva da je program "Prizma" opisan kao "timski sport".

Britanski list je prošlog meseca objavio dokumenta koja otkrivaju da je NSA, preko programa "Prizma", imala "direktan pristup" sistemima velikih internet kompanija, uključujući Majkrosoft, Epl, Gugl, Fejsbuk i Jahu.

"Gardijan" podseća na poslednju kampanju Majkrosofta, pokrenutu u aprilu, u kojoj se ističe posvećenost te kompanije politici privatnosti i to sloganom: "Vaša privatnost je naš prioritet".

Slično tome, i Skajp, koji je u vlasništvu Majkrosofta od oktobra 2011, ističe svoju politiku privatnosti i čuvanje ličnih podataka njegovih korisnika i sadržaja njihove komunikacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA