Koliko Albanaca zaista živi na jugu Srbije?

- Naše informacije govore da u opštini Bujanovac živi manje od 12.000 Albanaca, što je dvostruko manje nego što je utvrđeno na popisu 2002. godine - kaže Aleksandar Popović, potpredsednik Srpskog narodnog veća Bujanovca

  • 6

Država Srbija godinama ne raspolaže podacima o broju Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Predstavnici srpskih udruženja iz tih opština ističu da su podaci, koji se uzimaju kao zvanični, falsifikovani i da u Bujanovcu živi upola manje Albanaca nego što se govori u javnosti.

Više udruženja Srba s juga Srbije traži od države hitan popis stanovništva u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, kako bi posle više decenija bio utvrđen tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine.

Podaci koje država uzima kao zvanične falsifikovani su i ne odražavaju pravo stanje, pa tako postoji najmanje desetak albanskih sela čije je stanovništvo procenjeno na 3.500 žitelja, a koja su danas gotovo pusta, pišu "Večernje novosti".

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković rekao je da i država razmišlja o novom popisu, ali da je još rano za priče o datumu njegovog održavanja, jer je neophodno da se sve dobro pripremi.

- Očekuju nas važni razgovori albanskih lidera s premijerom Ivicom Dačićem o sedam tačaka koje je usvojila Vlada u junu. Među temama biće i integracija Albanaca u društvo Srbije, ali i poštovanje zakonskih prava i obaveza. Tada će biti razmotreno i utvrđivanje tačnog broja Alabanca, što podrazumeva i odluku o ponavljanju popisa - kaže Stanković.

Srbi iz Bujanovca tvrde i da se igranjem sa brojem stanovnika sprovodi politička diskriminacija, zbog čega su u matičnoj državi postali građani drugog reda i očekuju da država uredi biračke spiskove, koji su, kako naglašavaju, puni falsifikovanih imena i nepostojećih građana.

Na listama je oko 2.000 imena Albanaca koji nemaju matični broj, niti žive u Srbiji, a među biračima je i više desetina starijih od 100 godina. Ova imena upisana su 2001. i 2002, otkada je, uprkos stalnom smanjenju broja stanovnika, broj glasača u porastu.

- Naše informacije govore da u opštini Bujanovac živi manje od 12.000 Albanaca, što je dvostruko manje nego što je utvrđeno na popisu 2002. godine - kaže Aleksandar Popović, potpredsednik Srpskog narodnog veća Bujanovca.

Popović ističe da su zloupotrebe s biračkim telom učinile da se kompletna lokalna vlast nađe u albanskim rukama.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vaš novinar

    12. jul 2013 | 13:10

    Država treba da otkupi i isplati svu njihovu zemlju, isto onako kako su oni to uradili nama....i problem rešen!!!

  • Nessa

    12. jul 2013 | 12:36

    Glupa drzava tako nam i treba em imamo glupe zakone em glupe politicare gledao sam danas emisiju gde nasi vojnici upere puske u srbe jer su hteli da predju pazi..granicu mi sami siptarima pravimo granicu i drzavu

  • Marina Marković

    12. jul 2013 | 13:22

    Neverovatno sta sve ova drzava dozvoljava...sve je to lako spreciti ali posto imamo nesposobne idiote na vlasti tako nam i treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA