Jeremić razgovarao s hrabrom Pakistankom Malalom (16)

Pakistanska tinejdžerka, kojoj su Talibani pucali u glavu, jer se zalagala da deca slobodno pohađaju školu govorila je na svečanoj Skupštini mladih u Ujedinjenim nacijama

  • 0

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić razgovarao je u Njujorku sa Malalom Jusafzai, pakistanskom devojčicom koju su prošle godine pokušali da ubiju talibani, jer se zalagala da deca slobodno pohađaju školu.

Na odvojenom sastanku sa Malalom, pre njenog učešća na Skupštini mladih u UN, Jeremić je izrazio ličnu i podršku svetske organizacije za ovu devojčicu, koja je postala simbol borbe protiv verskog fanatizma i gušenja prava dece i žena. On je najavio nove mere GS UN za podršku svim inicijativama za obezbedljivanje obrazovanja za mlade, kao i za podizanje kvaliteta nastave u svim delovima sveta.

Na inicijativu srpskog predsedavanja GS UN, u sedištu te organizacije održana je svečana Skupština mladih sveta, posvećena naporima da se svakom detetu u svetu obezbedi pravo na besplatno i slobodno obrazovanje.

Više od 500 mladih iz celog sveta, uključujući Srbiju, prisustvovalo je sednici na kojoj su se, pored Jeremića, obratili generalni sekretar Ban Ki-mun i Gordon Braun u svojstvu specijalnog izaslanika UN za obrazovanje dece.

Braun je prilikom otvaranja svečanog sastanka u UN zahvalio Jeremiću na podršci u borbi za besplatno i obavezno osnovno obrazovanje i istakao da je "predsednik Generalne skupštine osoba koja je najzaslužnijija za današnji događaj, koji bi mogao da predstavlja odlučujući korak u borbi za prava dece i žena".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA