KRIVOKAPIĆ: SPC deluje van zakonskih okvira Crne Gore

- Crkva mora da zna da je deo države, i da zakoni važe i za nju, da mantija ne štiti od bilo kojeg vida odgovornosti - poručuje predsednik crnogorske skupštine

  • 5

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori deluje van zakonskih okvira te države i založio se da se to pitanje reši na miran način.

- Želeli smo da damo šansu SPC da "ispoštuje" Crnu Goru i uđe u zakonske okvire, pošto trenutno deluje van njih. Na kraju će biti naša evropska obaveza da ih uvedemo u pravo. Crkva mora da zna da je deo države, i da zakoni važe i za nju, da mantija ne štiti od bilo kojeg vida odgovornosti - rekao je Krivokapić za dnevni list "Danas".

Nakon dvodnevne posete Beogradu, Krivokapić je poručio da su odnosi dve zemlje u poslednjih 150 godina obeleženi usponima i padovima, a da su bili dobri kada se Srbija nije mešala u politiku Crne Gore.

- Ali onda kada se Srbija mešala u državne projekte Crne Gore i na neki način rušila crnogorski građanski koncept, kada se isticao politički uticaj SPC, što i jeste problem u Srbiji, onda su odnosi bili loši - smatra predsednik Skupštine Crne Gore.

On je, međutim, dodao da nova vlast u Beogradu, a prvenstveno premijer Ivica Dačić, nema takve aspiracije.

Krivokapić je rekao da je dogovoreno da Dačić septembra ove godine poseti Crnu Goru, gde će se sastati sa premijerom Milom Đukanovichem, i podržao ideju da dve vlade jednom godišnje održavaju zajedničke sednice.

Komentarišući navode medija da bi na jesen moglo doći do prevremenih izbora u Crnoj Gori, Krivokapić je potvrdio spor unutar vladajuće koalicije, ali je izrazio uverenje da će koalicija imati snage da reši probleme.

(Telegraf.rs / Izvori: Danas, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    12. jul 2013 | 22:31

    Имунитет имају само шверцери дувана, и њихови "сарадници" а цркву по комуњарском обичају разапните. Брука!

  • boban

    12. jul 2013 | 22:49

    Brzo ce crnomilovskigorci postati katolici? Jedino je to razlog ovakve mrznje prema SPC

  • Radule Scepanovic

    13. jul 2013 | 05:48

    Zasto Boban misli da ijedan Crnogorac zeli postati katolik.Je li to u nedostatku argumenata zato smo mi Crnogorci ponosni na vlastitu crkvu kojoj je autokefalnost priznata prije SPC?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA