NVO: Sramna presuda Vaciću!

Organizacije civilnog društva u svom zajedničkom saopštenju izrazile su zabrinutost i "žaljenje" zbog presude portparolu pokreta "1389" Miši Vaciću.

  • 7

Organizacije civilnog društva u svom zajedničkom saopštenju izrazile su zabrinutost i "žaljenje" zbog presude portparolu pokreta "1389" Miši Vaciću.

Vačić je juče zbog širenje mržnje prema LBGT populaciji, osuđen na godinu dana uslovne kazne, uz četiri godine praćenja, a u kaznu je uključeno i nedozvoljeno držanje oružja i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Udruženja su navela da je odluka "sramna" i da je sud još jednom poklekao pred nepravdom.

"Ovom presudom je sud iskazao nemogućnost da efikasno i u skladu sa zakonima zaštiti sve građane i građanke od nasilja koje se demonstrira u mnogim aspektima života u Srbiji, te očekujemo od tužilaštva da u zakonskom roku uloži žalbu na visinu izrečene kazne", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da takva odluka potencijalno može da ima dalekosežne posledice po borbu protiv diskriminacije i poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji.

"Smatramo da je sud ovom presudom zanemario ostvarenje kako generalne tako i specijalne prevencije diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Udruženja su podsetila i da je Vacić izvršio krivična dela kao svesna punoletna osoba, dok je sud kao olakšavajuću okolnost naveo da je Vacić u vreme izvršenja dela bio "mlad čovek koji nije osuđivan".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    13. jul 2013 | 14:16

    Може ли неко нас Србе да заштити од вас из тзв НВО који сте све осим невладини? Ви који сте се за шаку долара продали и радите на даљем уништавању већ уништене Србије.

  • sssad

    13. jul 2013 | 11:32

    Umesto što mu ovoliko pažnje daju i podižu mu cenu time, trebali bi da ga procesuiraju kroz psihijatrijske ustanove, pronađu koren i definišu takav oblik kretenizma koji je u Srbiji postao jako popularan i objasne ljudima o čemu se ustvari radi kad god je reč o takvima.

  • русија

    13. jul 2013 | 13:38

    Браво Мишко

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA