Obama rasipa pare na skupo letovanje, Ameri žive na markice

Toškovi jednonedeljnog odmora predsednika Baraka Obame na ekskluzivnom ostrvu-letovalištu Martas Vinjard dostići će milionske cifre. Danas 47,8 miliona Amerikanaca živi od markica za hranu što je najviše u istoriji

  • 4

Američki predsednik Barak Obama i ove godine će letnji odmor provesti na ekskluzivnom ostrvu-letovalištu Martas Vinjard, što u vreme krize, izaziva "prevrtanje očiju" jednog dela vašingtonske političke i medijske elite.

Iz Bele kuće su najavili da će predsednik boraviti na ostrvu od 10. do 18. avgusta i to će biti četvrti odmor porodice Obama na ovom mondenskom letovalištu.

Oni su prošle godine već bili u velelepnoj vili Blu Heron Farm vrednoj više od 20 miliona dolara, sa bazenom, privatnom plažom, kao i terenima za golf i košarku.

Međutim, ove godine, ta kuća je prodata britanskom arhitekti Normanu Fosteru, pa se sada kao mesto u kome će predsednik odsesti pominje Farm Nek, ekskluzivno odmaralište, sa profesionalnim terenima za golf koji imaju svih 18 rupa.

Nezvanično se saznaje da nedelju dana ovakvog uživanja košta oko 50 hiljada dolara. Naravno, to nije sve, šta više to je samo manji deo troškova, koji plaćaju poreski obveznici.

Tu su brojni pripadnici obezbeđenja, predsednička pratnja, kao i sva logistika koja je neophodna za ovakvo putovanje, što sumu dovodi do milionske cifre.

U trenutku kada 47,8 miliona Amerikanaca živi od markica za hranu, što je najviše u istoriji, a nezaposlenost već godinama ne spada ispod 7,5 odsto, konzervativna, ali i deo liberalne javnosti, vidi Obamino ponašanje kao luksuz.

Još uvek se pominje Božićni odmor na Havajima koji je koštao poreske obveznike najmanje četiri miliona dolara, pri čemu je to četvrti odmor na tom ostrvu od kada je on 2008. godine postao prvi čovek Bele kuće.

Procena je da su sva ta putovanja koštala oko 20 miliona dolara.

Republikanski senator iz Alabame Džeg Sešns kaže da samo sat leta predsednikovog aviona "Er fors uan" (Air Force One) košta oko 180 hiljada dolara.

Sajt Džudišal Voč (Judical Watć) koji prati budžetsko trošenje sredstava u SAD i slučajeve korupcije u vlasti, navodi da je prva dama Mišel, sa ćerkama Sašom i Malijom ove zime bila nekoliko danu na skijanju u Aspenu u Koloradu, što je, uz troškove agenata Tajne službe, koštalo skoro 50 hiljada dolara.

Isti sajt navodi da su predsednikove ćerke prolećni raspust provele u Meksiku sa 12 prijatelja, a sve je to obezbeđivalo 25 pripadnika Tajne službe, što je poreske obveznike stajalo tačno 115 hljada dolara.

Majk Mekari, bivši portparol nekadašnjeg predsednika Bila Klintona, s druge strane smatra da su ovakve kritike samo medijski podgrejane priče.

"Sve ove priče ''zašto on ide na odmor'' su medijski podgrejane priče. Mislim da mu nijedan Amerikanac neće zameriti ako ode na odmor, naročito ako se vrati sa nekim novim idejama kako otvoriti radna mesta", ocenjuje on.

Šef Asocijacije novinara dopisnika iz Bele kuće Ed Henri, međutim ističe, da niko ne želi da ugrožava privatnost predsednika, ali da je u celoj priči oko odmora potrebna veća transparentnost.

Kada je jedan od novinara upitao portparola Bele kuće Džeja Karnija koliki su troškovi nedavne posete predsednika Obame Kaliforniji i privatne golf ture sa poznatim igračem Tajger Vudsom, on je vidno iznerviran odgovorio "Džone, trivijalizuješ priču".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    13. jul 2013 | 13:11

    A kod nas se štedi?

  • joja

    13. jul 2013 | 14:30

    pa????i da nije on i da je bilo ko drugi sve bi ti isto kostalo, pa nije papan kao ovi nasi bezvezni likovi, jedostavno svaki njihov predsednik je uvek i svuda putovao sa obezbedjenjem...cerke otisle na izlet ali nisu bilo cije cerke i moraju imati pratnju....nista cudno, mozda bi bilo najbolje kada bi samo sedeli u kuci...ma ajte molim vas.....nego dajte vi nama na uvid koliko i gde trose ovi nasi, to bi bila mnogo nama znacajnija i zanimljivija vest

  • zacudjena

    13. jul 2013 | 12:52

    Boli ga uvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA