U Srbiji za lični bankrot zrelo 150.000 građana!

Ogromni su dugovi za porez, struju, komunalije, a procene kažu da bi oko 150.000 građana danas bili kandidati za proglašenje ličnog bankrota

  • 2

Svaki deseti klijent banke danas ima problem sa otplatom kredita. Ogromni su dugovi za porez, struju, komunalije, a procene kažu da bi oko 150.000 građana danas bili kandidati za proglašenje ličnog bankrota.

Kako piše list Blic, proglašenje ličnog bankrota, ili kako se to popularnije zove lični stečaj, širom Evrope danas spasava građane finansijske propasti.

Onom ko bankrot proglasi, dugovi se posle izvesnog vremena reprogramiraju, a u međuvremenu o njegovim primanjima i imovini stara se lični stečajni upravnik koji ima obavezu da namiri sve dugove i privatni budžet klijenta vrati na stabilne osnove.

Ekonomisti upozoravaju da postoji pogrešno mišljenje da posle proglašenja ličnog bankrota dugovi nestaju. Oni kažu da dugovi ostaju, samo pronalaze načine da se oni namire u skladu sa finansijskim mogućnostima.U tom slučaju, ljudima se preporučuje, a u nekim zemljama zajednički traži posao koji bi omogućio lakše vraćanje na "zelenu granu".

Kada neko proglasi lični stečaj, list piše da se po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, građanima zbog neizmirenih dugova ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu.

Ne mogu se oduzeti medalje, ratne spomenice, lična pisma, porodične fotografije pa ni kućni ljubimci.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA