Kako olakšati poslovanje u Srbiji?

Za opravak srpske privrede neophodne su izmene zakona o radu, smanjenje poreskih optrećenja zarada i reforma propisa u trgovini, pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije i CEFE Srbije

  • 0

Izmene zakona o radu, smanjenje poreskih optrećenja zarada i reforma propisa u trgovini - u najkraćem su putokaz ka postepenom oporavku srpske privrede, pokazali su rezultati istraživanja Unije poslodavaca Srbije i CEFE Srbije sprovedeno u 202 mala, srednja i velika preduzeća.

Nemogućnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme duže od godinu dana, izostanak fleksibilnih oblika rada, obaveza isplate otpremnina tehnološkim viškovima za sve godine staža i komplikovane administrativne procedure - značajno otežavaju poslovanje i stvaraju visoke troškove privrednim subjektima, ocenili su menadžeri i direktori preduzeća.

Istraživanje je sprovedeno u prvih pet meseci ove godine, a rezultati predstavljeni danas u Jakovu.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je novinarima da je cilj bio da se sagleda koje su potrebe privrede za njen oporavak, a da su neke od njih izmene zakona o radu, smanjenje poreskih opterećenja zarada i reforma propisa u trgovini.

- Analizom je pokazano da su te promene neophodne da bi se smanjili troškovi poslovanja,i da bi se stvorili uslovi za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta, budući da je nezaposlenost velika - rekao je Rajić.

Kako je naveo, istraživanje je pokazalo da 81 odsto firmi traži da se rok za zapošljavanje na određeno poveća sa jedne godine na tri godine, i da bi otpremnine trebalo isplaćivati samo za one godine koje je radnik proveo kod nekog poslodavca.

Takođe, trebalo bi smanjiti troškove i birokratske procedure na relaciji poslodavac-zaposleni.

Rajić je najavio da će rezultati istraživanja biti predstavljeni skupštinskom odboru za privredu 17. jula.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA