SVI HOĆE U GRAD: U Srbiji napušteno 1.600 sela

Oko 1.600 sela u Srbiji je gotovo potpuno napušteno, 700 naselja ima manje od 100 žitelja, a čak stotinu njih je sa manje od pet stanovnika

  • 10

Najvernije mušterije prodavnica u gotovo svakom selu u Srbiji su - momci. Pivom prekraćuju letnje večeri. Dobri su u zbijanju šala, odlični u fudbalu. Nisu lenji, ali nemaju ni posebnog razloga da se lome od rada. Za loš život uglavnom krive državu, selo od koga je i "bog digao ruke" i lopovsku vlast. I obavezno žene. One koje su svoju sreću pronašle u gradu, a oni i u petoj deceniji ostali - neoženjeni.

Gotovo da nema sela u Srbiji u kojoj se danas ne može videti slika vremešnih momaka u dokolici. Nije ni čudo kada od Horgoša do Preševa živi, prema podacima Odbora za selo SANU, čak 260.000 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. Neudatih žena daleko je manje, a i u petoj deceniji burmu sanja njih oko 100.000. Čestiti i pošteni, verni selu i očevini, ali nesnađeni u sadašnjosti i otpisani za budućnost tek "momci veterani" postali su ogledalo demografske slike Srbije.

Retki brakovi, mali broj dece, ogromne migracije ka gradovima koji se smatraju kolevkom boljeg i lakšeg života čine samo deo razloga zbog koga je na mapi Srbije čak 1.500 naselja u kojima se godišnje ne rodi nijedno dete. Koliko je situacija alarmantna pokazuju i podaci da je oko 1.600 sela gotovo potpuno napušteno, 700 naselja ima manje od 100 žitelja, a da je čak stotinu njih sa manje od pet stanovnika. Predviđanja su još gora: u narednih 15 do 20 godine promaja bele kuge oduvaće još 1.200 naselja.

Kosa niske stope rađanja već decenijama povlači otkose i u selima i u gradovima, pa republika godišnje gubi po tridesetak hiljada stanovnika. Seoske sredine, međutim, izložene su i konstantnom pražnjenju još od pedesetih godina. Politika migracija u bivšoj Jugoslaviji iz sela u gradove je preselila čak osam miliona ljudi, što je proces koji u svetu traje i do 150 godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 36laki77

    14. jul 2013 | 08:35

    Pa to je valjda normalno. Živim u velikom selu u Šumadiji na 15km od grada, ali su infrastrukturni uslovi loši. U malom mozgu imam tu neku misao da trebam da se preselim. Kad deca malo odrastu, to će se i desiti jer ovde nema ničega. Ako bi išli na neki trening i slično, mesečno bi cena prevoza bila veća od rente za stan.

  • Drago

    13. jul 2013 | 23:30

    A zbog cega napustena sela ?

  • JR

    14. jul 2013 | 09:22

    Kad bi država se lepo malo potrudila, da u sela uvede struju , telefon, vodu, pa i neki internet. možda se ovakva jadna slika i promenila. U državi čim izadješ iz gradova prestaje civilizacija i vratiš se 150 god unazad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA