DRINOMANIJA PO 12. PUT: Splavarenje uz hranu, piće i muziku (VIDEO)

Drinska regata okupila je oko 15.000 ljudi iz svih krajeva sveta, koji su na više od 1.000 čamaca isplovili na reku

  • 0

Život u podrinjskom kraju bogatom prirodnim lepotama, miran i tih, sjajno je mesto za opuštanje i odmor u čistom vazduhu, šumovima prirode, svežoj ribi, domaćoj rakiji... Međutim u vreme drinske regate ovaj kraj postaje mesto dobrog provoda. Srbi iz svih krajeva sveta, daleke Australije, Novog Zelanda, Južne i Severne Amerike, severa Evrope, ali i komšije iz susednih zemalja po 12. put okupili su se na Drini..

„Drinomanija“ je počela paljboljbom iz topa, a više od hiljadu čamaca i drugih najrazličitijih plovila dobro natovarenih hranom i pićem uz narodnu muziku krenuli su spust.

Tokom splavarenje u dužini 40 kilometara od Rogačice kod Bajine Bašte do Ljubovije, napravljene su dve pauze - prva kod ušća Trešnjice u Drinu gde su učesnici regate pojeli 18 kazana čorbastog pasulja s kobasicom, a druga kod etno-sela Vrhopolje.

Niko se nije takmičio ko će pre stići do cilja, jer što se duže plovilo to je uživanje bilo veće, ali su se učesnici nadmetali u jačini muzike koja se čula sa gotovo svakog plovila, ali i u atraktivnosti koje su rado prikazivali pripadnicima „sedme sile“.

„Audotnjača“ – plovilo sastavljeno od tri gume, ali i opremljeno sedištima i delovima iz automobila marke „Audi“, bilo je jedno je od kreativnijih.

Članovi pojedinih posada nosili su majce sa interesantnim natpisima – „Fabrike za pocinčavanje Srebrenica”, “Da se ne ljubimo”, "Ekipa na sve spremna", a preovladavala su srpska obeležija, kao I zastave najvećih srpskih klubova Crvene zvezde i Partizana.

Ljude koji su odrasli na reci, u prirodi podrinjskog kraja ovakva okupljanja raduju i daju nadu, jer se na ovaj način odžava život u pomalo pustom i napuštenom kraju Srbije.

-Drina je reka koja spaja dva ista naroda, Srbe sa njene istočne i zapadne strane. Ovo je prilika da narod koji dolazi sa svih strana sveta vide šta Drina pruža i kakva je priroda ovde – rekao je skiper Goran Maksimović.

Festival na u podrinjskom kraju trajao je čitave prethodne nedelje, a počeo je turnirima u malom fudbalu i tenisu. Druženje I zabava nastavljeni su na stadionu FK Drina u Ljuboviji koncertom Harisa Džinovića i Ðorđa Davida, a finalna manifestacija bio je spust niz reku čime je završena 12. drinska regata.

(P. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA