Svaki peti u Srbiji pijan za volanom!

Godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije. Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan i u stanju mnogo teže alkoholisanosti

  • 9

U Srbiji još niko nije osuđen na zakonom najveću zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama.

Godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije.

Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan i u stanju mnogo teže alkoholisanosti, prenosi Politika.

Njihovo prisustvo na ulici se iz godine u godinu povećava, kao i broj saobraćajnih nesreća koje čine. Ovi vozači su razdražljivi, koncentracija i koordinacija pokreta im je značajno umanjena, vid im je slabiji za 30, a sluh za čak 40 odsto.

Predrag Bojanić (35) iz Pančeva je sa 1,12 promila alkohola u krvi i brzinom od 130 kilometara na čas, na delu puta gde je dozvoljeno 60, počinio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule tri devojke i jedan mladić. Posle više od godinu dana od ovog događaja, Bojanić je tokom protekle nedelje pravosnažno osuđen na osam godina zatvora.

Stefanu Kariću, sinu Sretena Karića, umesto zatvor od devet meseci zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je Stanislava Pavlović ostala trajni invalid, dozvoljeno je najnovijom odlukom da provede kaznu u – kućnom pritvoru.

Karić je proglašen krivim jer je 29. aprila 2005. sa 1,77 promila alkohola u krvi vozio automobil Bulevarom kralja Aleksandra u Beogradu i udario u stub. Usled siline udara, automobil se prepolovio, a Stanislava je ispala iz vozila i zadobila teške povrede. Stefan je više puta uputio zahtev sudu da mu se odobri "kućno služenje" kazne jer njegovo "zdravstveno stanje bi u zatvoru bilo vidno pogoršano".

(Telegraf.rs / Politika / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    14. jul 2013 | 15:16

    I cetvoro od petoro pijanih prodju nekaznjeno,jer je svaki drugi pandur korumpirani olos

  • Cole

    14. jul 2013 | 15:34

    Svaki peti !? Losa anketa 100%...

  • Vlada

    14. jul 2013 | 15:50

    Za karica ne zato sto je karic ali bi morao i on da ostane kao i ta zena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA