Snouden može da uništi NSA i CIA!

Bivši službenik CIA raspolaže veoma osetljivim dokumentima o strukturi i načinu rada Nacionalne bezbednose službe koji bi mogli da nanesu štetu Vladi SAD

  • 5

Bivši službenik CIA Edvard Snouden raspolaže veoma osetljivim dokumentima o strukturi i načinu rada Nacionalne bezbednose službe (NSA), koji bi mogli da nanesu štetu Vladi SAD, ali je insistirao na tome da oni ne budu objavljeni, rekao je novinar lista "Gardijan" koji je prvi pisao o odavanju tih informacija.

Obelodanjivanje informacija sadržanih u tom dokumentima "omogućilo bi nekome ko ih čita da tačno sazna kako NSA radi to što radi, što bi mu, s druge strane, omogućilo da izbegne taj nadzor ili da ga prati", izjavio je kolumnista britanskog lista Glen Grinvald u intervjuu američkoj agenciji Asošiejted pres.

Grinvald je prvi objavio u "Gardijanu" niz tekstova zasnovanih na poverljivim dokumentima o američkom programu prisluškivanja i presretanja elektronskih komunikacija, koje je dostavio Snouden.

Prema njegovim rečima, "bukvalno hiljade dokumenata" do kojih je Snouden došao predstavljaju "u suštini priručnik o tome kako je NSA ustrojena".

-  Da bi raspolagao dokumentima koja dokazuju da je ono što je rekao istina, Snouden je morao da se dokopa veoma osetljivih, detaljnih programa koji govore o tome kako NSA funkcioniše - rekao je Grinvald, samo nekoliko sati pošto je, kako navodi, bio u kontaktu sa Snoudenom.

Grinvald veruje, kako je kazao, da objavljivanje informacija iz tih osetljivih dokumenata ne bi ugrozilo Amerikance niti njihovu nacionalnu bezbednost, ali je Snouden insistirao da one ne budu objavljene.

Snouden se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" pošto je doputovao iz Hong Konga gde je obelodanio dotad tajne informacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    15. jul 2013 | 10:50

    Pa ako moze sta ceka? Tako ce spasiti ceo svet od americkog zla!

  • LastHope

    15. jul 2013 | 15:40

    Ako napusti aerodrom ode glava-to on zna!

  • Marija Ovuka

    15. jul 2013 | 12:03

    Nevjerujem...CIA ga je pustila,jer sta on zna,to Rusi isto znaju...inace bi bio smaknjen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA