Poljski i rumunski evroposlanici: Ne kupujte holandsku robu!

Poziv na bojkot holandske robe usledio zbog stavova antiimigrantskog portala holandske Stranke slobode

  • 0

- Ne može to tako, da Holanđani nama prodaju svoju robu, a da istovremeno neće kod sebe naše radnike - objasnio je za jedan poljski list Jacek Sarjuš Volsk, poljski poslanik za liberale premijera Donalda Tuska.

On i njegov rumunski kolega Sebastijan Bodu pozvali su građane novih istočnoevropskih članica EU na bojkot holandske robe od proizvođača kao što su "Hajneken", "Lipton", "Knor" i "Šel".

Razlog je portal holandskog političara i lidera Stranke slobode Gerta Vildersa, na kome Holanđani mogu da se žale na gastarbajtere i imigrante iz novoučlanjenih zemalja Evropske unije.

Holandski premijer Mark Rute, čija Vlada zavisi od podrške Vildersovih populista, rekao je da sporni portal ne izražava zvanični stav Vlade i da su radnici iz istočne Evrope dobrodošli.

- Ako udarimo Holanđane po džepu, to će Rutea naterati da reaguje na portal. To je vrlo opasna, ksenofobna pojava koje gazi evropsko pravo na slobodno zapošljavanje i kretanje – rekao je Sarjuš Volski za "Gazetu Viborču".

Osim u istočnoevropskim članicama, na portal je reagovano i u Briselu, odakle su poslati zvanični zahtevi da se portal zatvori.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA