BRUKA: Gorivo na NIS-ovim pumpama jeftinije u Bosni nego u Srbiji za 30 dinara! (FOTO)

Na NIS Petrolovim pumpama u BiH za litar benzina treba izdvojiti 2,12 KM ili 123 dinara, a na benzinskim stanicama u Srbiji čak 150 dinara. Nadležni to pravdaju visokim akcizama i konkurencijom

  • 30

Naftni derivati na benzinskim pumpama NIS Petrola u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jeftiniji su za 30 dinara po litru u odnosu na cene na njihovim stanicama u Srbiji, a prema rečima predsednika kompanije Nafta a. d. Nebojše Atanackovića, tolika razlika u ceni je zbog previsokih akciza koje je odredila Vlada Srbije, ali i zbog konkurencije na tržištu.

Na benzinskim pumpama NIS Petrola u BiH za litru dizela treba izdvojiti 2,14 KM što je 124 dinara, dok je za litru istog derivata na stanici iste firme u vlasništvu "Gasproma" u Srbiji potrebno izdvojiti 150,9 dinara!

Kada je reč o bezolovnom benzinu sa 98 oktana na NIS Petrolovim pumpama u BiH, za litru ovog derivata potrebno je izdvojiti 2,12 KM ili 123 dinara, a na benzinskim stanicama čak 150 dinara.

- Ovakva razlika u cenama naftnih derivata na istim benzinskim pumpama NIS Petrola u BiH i Srbiji može biti iz dva razloga. Prvi razlog je trka u ceni sa konkurencijom, a drugi je visina akciza na gorivo - kaže Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta a. d.

Prema njegovim rečima Vlada Srbije je očito odredila "visoku stopu zahvatanja na bazi poreza u odnosu na BiH ili Republiku Srpsku" i dodaje da je proizvodna cena u osnovi ista za sve zemlje.

- Još jedan od faktora koji mogu uticati na ovoliku razliku u ceni je i ogromna konkurencija koja vlada na tržištu Bosne i Hercegovine, gde postoji 5 ili 6 krupnih igrača, dok je NIS u Srbiji, ipak, dominantan - smatra Atanacković.

Kako se navodi na sajtu NIS-a, investicije te kompanije samo u razvoj maloprodajne mreže u Republici Srpskoj u 2012. godini iznosile su oko 9 miliona evra, a u 2013. godini, planirana su ulaganja od 80 miliona evra.

"Osim benzinskih pumpi pod brendom NIS Petrol, NIS će svojim potrošačima ponuditi i premijum benzinske stanice, koje će postati glavna transevropska mreža na teritoriji Balkana", navodi se na sajtu.

NIS je u tom cilju dosad kupio nekoliko benzinskih pumpi u Trnu na ulazu u Banjaluku, zatim šest stanica "Oktan prometa" u istočnom delu RS i 28 pumpi austrijskog OMV-a u BiH.

Ovo nije jedini slučaj da su srpski proizvodi u inostranstvu jeftiniji nego u Srbiji, jer tako ulje, začini, slatkiši, toalet-papir i prašak za veš manje koštaju u regionu nego kod nas.

CENE GORIVA U REGIONU!

Za one koji ovog leta putuju na odmore van granica Srbije evo korisnih informacija o ceni goriva u Regionu. Vozači na benzinskim pumpama u našoj zemlji plaćaju gorivo koje je među najskupljima u ovom delu Evrope, a litar benzina u Bugarskoj košta 1,309, u Makedoniji 1,265 evra, dok u Sloveniji za litar valja izdvojiti 1,431 evro, a u Mađarskoj 1,431 evro.

Građanima koji se kolima upute u Hrvatsku gotovo je svejedno na kojoj pumpi će napuniti rezervoar, jer je kod komšija prosečna cena benzina 1,353 evra.

Gorivo je i u Crnoj Gori nešto jeftinije nego u Srbiji. Litar je 1,320 evra, a svi oni koje put vodi preko teritorije Bosne i Hercegovine mogu i da uštede. Tamo se litar benzina nudi za 1,202 evra, što je najjeftinija cena u regionu.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MrX

    15. jul 2013 | 16:38

    Vraćam se neki dan iz Grčke i skrenem na Pojatama ka Kraljevu kako bi odmorio kod rodbine, pa onda ka Zemunu...pošto vozim na auto-gas gledam cene gasa usput. Ne mogu da verujem da ga ima i za 65,90, na nekim pumpama od Trstenika ka V.Banji. U Beogradu se prodaje i po 74,90 dinara za litar. Pitam se...ako ovaj sa 65,90 po litru zaradi i ima računicu, koliko su oni sa 74,90 bezobrazni, a deli ih oko 200 km!? Ne zaboravite da je Yugo, svojevremeno, bio jeftiniji u USA nego u Jugoslaviji!!!

  • Tomas

    15. jul 2013 | 17:18

    To je sramota sta se radi stim narodom.Ja zivim u Nemackoj imam platu netto 1800€ a Benzin kosta sad €1,63 lit. Ja se pitam kakao mozete ziveti. Ja vam zelim sve najbolje.

  • Lud Zbujen

    15. jul 2013 | 16:30

    Gorivo ne bi trebalo da kosta vise od 40din po litru za krajnjeg korisnika sve oatalo je kradjA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA