Srbija je zemlja meda

Srbija ima kvalitetan med, ali zasad koristi manje od jedan odsto svojih mogućnosti

  • 0

Srbija je bogom dana zemlja za pčelarstvo, a danas se samo 12.ooo građana bavi ovim poslom. Koristimo manje od jedan odsto svojih mogućnosti u toj delatnosti, istakao je ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

On je otvorio simpozijum Svetske pčelarske organizacije "Apimondije". To je ujedno i četvrti državni pčelarski sajam u Beogradu i  prvi put se održava u zemlji.

Prema rečima ministra Petrovića, u Srbiji postoji značajan napredak na polju pčelarstva poslednjih godina.

- Godina 2010. bila je izvanredna za domaće pčelarstvo, jer je tada izvezeno više od 2000 tona meda iz Srbije, uglavnom na tržište Evropske unije. Prošle godine otkupljeno je više meda nego prethodne, ali su isporučene manje količine zbog slabe potražnje na evropskom tržištu - rekao je ministar, dodajući da će do kraja prve polovine 2012. biti izvezene i preostale količine meda iz minule godine.

Veliki broj gazdinstava u Srbiji  može se baviti pčelarstvom kao dodatnom delatnošću, a moguća je i finansijska podrška pčelarima.

- Subvencije  su moguće putem finansijskih kredita sa fiksnom kamatnom stopom ispod osam odsto, a uskoro će biti objavljena i uredba koja će preciznije definisati kamatu i proceduru dobijanja sredstava - rekao je Petrović, dodajući da će biti i bespovratnih  sredstva iz agrarnog budžeta koji se odnosi na organsku proizvodnju.

- Zarada od pčelarstva je solidna i nema razloga da pčelara u Srbiji ne bude više - istakao je Petrović, i pozvao zainteresovane da se uključe u prizvodnju.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović smatra da Srbija ima kvalitetan med, i navodi da je evropsko tržište najveći potrošač meda koga je nemoguće zasititi.

- EU je najznačajniji kupac meda iz Srbije, a najviše se plasira bagremov, suncokretov, lipov i livadski med. Trenutno radimo na ekspanziji izvoza, a prve u planu su arapske zemlje - kaže Živadinović.

Tanjug

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA