MALI HEROJI SRBIJE: Osnovci osnovali firmu kako bi zaradili za popravku igrališta! (FOTO)

Deca bi šetala pse, izbacivala đubre, kupovala u prodavnici i čuvala drugu decu i to za 100 dinara na sat. Sav zarađeni novac ovi osnovci planiraju da ulože u popravku klupa, kupovinu dve kante...

  • 16

Šestoro osnovaca iz Kragujevca, uzrasta od osam do 13 godina, otvorilo je "firmu“, nadenulo joj ime "Petorka" i ponudilo komšijama svoje usluge. Deca bi šetala pse, izbacivala đubre, kupovala u prodavnici i čuvala drugu decu i to za 100 dinara na sat. Sav zarađeni novac "Petorka" planira da uloži u popravku klupa, kupovinu dve kante i ako ostane novca u popravku stepeništa.

Deca su na ulaz svoje zgrade u Lepeničkom bulevaru broj 3 postavila oglas. Na njemu je ime firme, broj telefona, radno vreme i ponuda usluga. Na dnu oglasa stoji "sposobni smo za ove poslove“.

"Petrorku" čine Minja Naunović (13) i njen brat Nikola (12), Veljko Jelenković (12) i njegova sestra Jovana (8), Nađa Marković (10) i Aleksa Todić (9). Ideja o načinu da zarade i poprave klupe i kante sinula je najpre Minji, a onda je tim detaljno razradio.

- U našim zgradama, broj tri i pet ima dosta starih ljudi kojima nema ko da ode do prodavnice. Ima i onih koji su gluvonemi, loše vide. Njima mi možemo da pomognemo. Imamo starog komšiju kome u goste dolazi unuka koju on ne može da pazi ispred zgrade, ali možemo mi. Mnogima je teško kada su umorni da prošetaju psa, ali nama nije teško - nabraja Minja, koja je, očito, prvi čovek marketinga firme.

Njen brat Nikola dodaje da nema mesta strahu da su oni previše mladi da valjano pruže usluge klijentima.

- Mi nudimo samo ono što već znamo i radimo kod kuće. Nikada ne bismo naudili nekoj životinji, a svi poznajemo ljubimce naših komšija. Nikada ne bismo komšiji ni dinara uzeli od kusura kada idemo u prodavnicu. Ja sam jednom gasio požar na ulazu u zgradu, komšijama nosimo kese, pridržavamo vrata lifta, što znači da smo odgovorni - tvrdi Nikola.

Najmlađa Jovana, učenica drugog razreda, nada se da će je angažovati komšinica da joj šeta psa ili da će je bar neko pozvati da mu iznese đubre. Svi se slažu da će novac čuvati Veljko "jer je on najpošteniji i najkulturniji“. Aleksa je malo ljut.

- Ovi od 16 godina smeju nam se i pozivaju nas da im besplatno iznosimo đubre, a nikada u životu nisu za naše igralište ništa uradili, samo igraju igrice - kaže Aleksa.

Tek osnovana firma naterala je ovu decu, kako rekoše, da se zabrinu za odrasle.

- Odrasli nam kvare posao, klijenti samo obećavaju da će nas zvati. Mnogi su nam rekli "nećete uspeti" i pre nego što smo zalepili oglas. Mi smo ozbiljni i odgovorni, a oni to ne mogu da shvate. Da li je moguće da odrasli nisu ništa radili da zarade za popravku svog igrališta ili možda jesu, ali su prestali u sve da veruju kako stare - razmatra Nikola Naunović.

Mnogi odrasli ozbiljan oglas na svojoj zgradi nisu ni videli. Bojana Džajević, koja je u zgradu u Lepeničkom bulevaru došla u posetu, kaže da je videla i zanemela pred njim.

- Oduševila sam se tom decom, pa u oglasu je navedeno radno vreme, telefon, ime firme. Nikada u životu ništa slično nisam čula, posebno ne za ovaj uzrast, kaže jedan odrasli.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA