NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: Stršljen u okolini Niša ubio čoveka!

Aleksandar Kitić, iako je znao da je alergičan na ujed insekta, pokušao je da pomogne komšiji da iseku stablo na kojem je bio roj stršljenova. Uspeo je da dođe do kuće, ali nisu uspeli da ga spasu

  • 2

Aleksandar Kitić (43) iz niškog sela Prva Kutina umro je samo pet minuta nakon što ga je stršljen ujeo za vrat.

Nesrećni čovek, iako je znao da je alergičan na ujed insekta, pokušao je da pomogne komšiji da iseku stablo na kojem je bio roj stršljenova. Uspeo je da dođe do kuće, koja je od mesta tragedije daleka samo nekoliko stotina metara, ali ni pokušaji porodice i komšija, ni intervencija Hitne pomoći nisu uspeli da mu spasu život.

Lekarska ekipa je konstatovala da je uzrok smrti gušenje izazvano oticanjem disajnih organa, a kao posledica alergijske reakcije na otrov stršljena.

Aleksandrova udovica Marina kaže da je neposredno pre tragedije on već imao problem sa insektima.

- Prošle nedelje ujelo ga je nekoliko osa, oči su mu se zatvorile, a do polovine pazuha su mu se pojavile bele pege, pa je odmah otišao kod lekara. Dobio je lekove, bilo mu je bolje, ali nije ozbiljno shvatio kakva mu opasnost preti od insekata. S komšijom je otišao da seku neko drvo, iako sam mu ja to branila. Kako sam kasnije čula, na tom stablu je bio roj stršljenova, oni su ih dimili u nameri da ih oteraju, verovatno ih naljutili, pa je jedan insekt muža ugrizao za vrat - priča ožalošćena supruga.

Ona objašnjava da je u tom trenutku s decom bila u kući kada je čula viku komšija i dozivanje.

- Istrčala sam na ulicu i videla ga kako leži na zemlji, bio je sav modar i omlitaveo. Odmah sam pozvala Hitnu pomoć, a oni su mi kazali da mu dajemo veštačko disanje i da mu masiramo srce. Sve smo pokušali, ali je počeo da se hladi neverovatnom brzinom, a stomak mu se neprirodno naduo. Hitna pomoć je stigla za vrlo kratko vreme, pokušali su reanimaciju, ipak sve je bilo uzalud. Lekar mi je kazao da je Aleksandar već bio mrtav kada su stigli i da niko nije mogao da mu pomogne, jer takvu alergijsku reakciju nikada ranije nije video - kaže Marina.

Vladimir Veličković, jedan od ljudi koji je prvi priskočio u pomoć ubodenom čoveku, kaže da se sve desilo izuzetno brzo, te da Aleksandru nije niko mogao da pomogne.

- Sekunde su bile u pitanju, ništa nije moglo da se učini. Odmah sam video da je gotov. Tešio sam Marinu, a znao sam da mu nema pomoći. Umro je ne dolazeći svesti, samo je zakrkljao – kaže Veličković.

Meštani ovog sela kažu da strahuju od ovih insekata, jer u okolini ima puno rojeva.

- Prva Kutina je na šumovitom području, a ove godine ima mnogo stršljenova. Ne plaše se nikoga, uleću u kuće, naleću na ljude, ubiše zdravog, pravog čoveka – kaže jedan od komšija pokojnog Aleksandra.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. jul 2013 | 17:15

    Tuga

  • Ana

    16. jul 2013 | 20:20

    U Trnavi u Hrvatskoj je isto neki dan stršljen ubodom u vrat usmrtio jednog čovjeka. Odmah je dobio 9 injekcija, no preminuo je. Svaka smrt je ružna, ali umrijeti ovako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA