• 0

KRUŠEVAČKA "ŽUPA": Radnici prekidaju štrajk, direktorka podnela ostavku

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić posetio je 27 štrajkača i preneo im da vlada nema novca za subvenciju od 30 miliona dinara, ali im je ponudio socijalni program i ubrzavanje postupka privatizacije

  • 0

Dvadeset i troje radnika službe obezbeđenja u hemijskoj industriji "Župa" iz Kruševca prekinulo je večeras štrajk glađu, koji traje od 11. jula, dok je četvoro nastavilo gladovanje.

Radnici hemijske industrije "Župa" traže isplatu dela zaostalih zarada i rešavanje statusa fabrike.

- Dogovoreno je da sutra svim zaposlenima koji su radno angažovani, njih ima 170, bude sa računa fabrike isplaćeno po 14.000 dinara, a da oni koji su na plaćenom dobiju po 6.000 dinara - rekao je tehnički direktor "Župe" Bojan Cvetković.

On bi od sutra trebalo da postane generalni direktor preduzeća pošto je dosadašnja direktorka Snezana Stojković podnela tokom popodneva ostavku na to mesto. Cvetković je dodao da će radnicima biti isplaćen sav novac koji je trenutno na računu preduzeća, te da će suta nastaviti razgovore sa četvoricom preostalih štrajkača glađu.

Jedan od štrajkača, Dalibor Jović, rekao je da su se na prekid štrajka glađu radnici službe obezbeđenja odlučili nakon razgovora sa Cvetkovićem i dogovora o sutrašnjoj isplati, te činjenice da im je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao da će moći da se prijave za socijalni program od po 300 evra po godini staža.

Državni sekretar Ljubić razgovarao je sa štrajkačima i delom zaposlenih i rekao im da država nema novca za subvenciju od 30 miliona dinara, ali ih i obavestio da će moći da koriste pomenuti socijalni program.

- Vlada nema novca za tu vrstu socijalne pomoći koju oni zahtevaju i pozvao sam radnike da, s obzirom na to da je Vlada ispunila zahtev za socijalni program i zahtev da se postupak oko privatizacije ubrza, da zbog svojih porodica prekinu štrajk glađu - rekao je Ljubić.

On je dodao da za sada nije moguće da za 52.000 radnika, koji rade u preduzećima u restrukturiranju, budu nađena sredstva za potraživanja iz ranijeg perioda, jer je reč o milijardama evra.

Prema Ljubićevim rečima, postupak privatizacije će biti maksimalno ubrzan i "Župa" bi, ukoliko bude interesenata, u septembru mogla da ima novog vlasnika.

Od prošlog četvrtka 27 radnika službe obezbeđenja štrajkuje glađu, tražeći isplatu zaostalih zarada, socijalni program za sve koji bi želeli da napuste tu industriju, odvajanje profitabilnih delova fabrike i njihovo podržavljenje, kao i ubrzavanje privatizacije.

Kruševačka "Župa" privatizovana je 2003. godine, a od 2005. godine, kada je raskinut ugovor sa tadašnjim kupcem, firmom "Vektra M", fabrika je u većinskom državnom vlasništvu.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima