Marina Abramović postala američki akademik

Među 13 odabranih istaknutih umetnika koji će postati članovi Američke nacionalne akademije umetnosti je i Marina Abramovič

  • 1

Američka nacionalna akademija umetnosti objavila je imena novih članova koje će primiti ove godine, a među 13 odabranih istaknutih umetnika su i Marina Abramović, Vito Akonči, kao i ovogodišnja predstavnica SAD na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Še.

Među novim članovima Nacionalne akademije je i Kristijan Markli, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umetnika na 54. Bijenalu umetnosti "Iluminacije" 2011. godine, za rad "Sat", prenosi portal SEEcult.

Grupi odabranih umetnika (medju kojima su i Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson), pridružiće se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa kolekcija njenog muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

(Telegraf.rs / Izvor: Seecult.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA