OPASNO: Gračanici preti potapanje!

Radovi na izgradnji brane Stubo Rovni, u koju je do sada uloženo više od 90 miliona evra mogli bi da budu zaustavljeni, jer valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dao saglasnost za projekat zaštite Manastira Gračanica

  • 0

Radovi na izgradnji brane Stubo Rovni, u koju je do sada uloženo više od 90 miliona evra, mogli bi da budu zaustavljeni, jer valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dao saglasnost na projekat zaštite Manastira Gračanica kome preti potapanje.

Direktor Zavoda Nemanja Radojičić je na konferenciji za novinare poručio da bi najbolje rešenje bilo da se pravi nova brana, kako bi se zaštitila Gračanica, dodajući da on neće piti vodu sa sadašnje brane!

Radojičić kaže da Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je u martu ove godine ustanovio da nije moguće izmeštanje Gračanice, nije mogao da da „zeleno svetlo" na projekat zaštite tog manastira. On je dodao da je projekat nepotpun i da nisu u roku otklonjene nepravilnosti. JP „Kolubara", koje vodi posao oko izgradnje brane, može da se žali Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

S druge strane, direktor JP „Kolubara" Miodrag Marković tvrdi da nisu u predviđenom roku ispravili projekat, jer iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture nisu dobili, iako su više puta tražili, precizne smernice šta treba popraviti.

-  Ukoliko ovaj projekat ne dobije zeleno svetlo, ostaćemo bez novca koje je EU opredelila za radove, a to je više od šest miliona evra -  upozorava Marković.

Iako je odluka o potapanju Gračanice doneta pre više od 20 godina, uz saglasnost SPC, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture na konferenciji za novinare je poručio da nisu iscrpljene sve mogućnosti kako bi se sprečilo potapanje manastira i navodi da će sve pokušati kako do toga ne bi došlo.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture se požalio da je zbog Gračanice trpeo velike pritiske gradonačelnika Stanka Terzića i direktora JP „Kolubara" Miodraga Markovića.

Izgradnja regionalnog sistema za vodosnabdevanje, koje je trenutno najveća državna investicija iz te oblasti, započeta je još 1988. godine. Prema planu, ova brana vodom će snabdevati više od 200.000 stanovnika od Valjeva do Lazarevca.

(Telegraf.rs / S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA