GRČKE MERE ŠTEDNJE: Prihvati posao ili traži novi

Parlament je odobrio zakon na osnovu koga radnici javnog sektora imaju osam meseci da nađu novi posao ili prihvate onaj koji će im biti ponuđen. U suprotnom će biti otpušteni

  • 3

Grčki parlament usvojio je nove mere štednje, koje uključuju kontroverzni plan otpuštanja i premeštanja 25.000 radnika javnog sektora, uprkos masovnim protestima protiv reformi, neophodnih za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Parlament u Atini odobrio je kasno u sredu uveče zakon koji je potreban da bi Grčka primila sledeću tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je prvi veliki test za konzervativnog premijera Antonisa Samarasa otkako je partija levog krila napustila prošlog meseca njegovu koalicionu vladu, javio je AP.

Uoči glasanja, oko 3.000 ljudi je mirno protestovalo ispred zgrade parlamenta u centru Atine.

Prema predloženim reformama, radnici javnog sektora, uključujući nastavnike i policiju, imaće osam meseci da nađu novi posao ili prihvate onaj koji će im biti ponuđen. U suprotnom će biti otpušteni.

Do kraja jula planiran je premeštaj oko 4.200 radnika.

Grčka već šestu godinu prolazi kroz recesiju, uz nezaposlenost od 27 odsto, i ne očekuje se da će ostvariti privredni rast pre 2014.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. jul 2013 | 09:42

    Braca grci, mnogo mi je vas zao, koliko ste kulturno ucinili za ovaj svet toliko ni jedna druga zemlja nije, dok ste vi brojali zvezde mi smo i dalje mislili da je zemlja pljosnata palacinka, dok nam niste dali pismo mi smo i dalje bili primitivna nacina, zao mi je sto je doslo do sveca toga, zelim grčkom narodu u ovo doba puno srece i ljubavi, nek vas pravoslavni nas bog cuva budite jaki, prebrodicete vi sve to!

  • Oko

    18. jul 2013 | 10:42

    U srbiji bi dobili otkaz odmah i niko im nebi ponudio novi posao A narod miran Ali zato kad nam neki dirne stari hrast to nas podigne Joj Srbijo

  • Magda

    18. jul 2013 | 09:49

    Osam meseci i nije bas dug period. A hoce li dobiti otpremnine ili neke subvencije za zapocinjanje nekog posla? Za poljoprivredu gde uvek ima posla su ulaganja ne mala za kupovinu masina i opreme i na prihode se ceka i do dve, tri godine. Grcki seljaci ne strajkuju i od poljoprivrede se u Grckoj moze sasvim lepo ziveti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA